Hannos värld blir märken på kuvert

Soukolojärvi, Haparanda och Luleå. Vad har de gemensamt i höst? Jo, alla återfinns på Postnords nya frimärken. Detta tack vare fotografen Johanna Hanno.

Den 2 november släpps Postnords nya frimärken på temat bastu- och isvaksbad. Alla fem är fotograferade av Johanna Hanno som växte upp i Luleå och har sina rötter i Tornedalen. "När jag fick uppdraget var det helt givet att åka hem till Norrbotten och ta bilderna", säger hon som numera är stationerad i Stockholm och Oslo.

Den 2 november släpps Postnords nya frimärken på temat bastu- och isvaksbad. Alla fem är fotograferade av Johanna Hanno som växte upp i Luleå och har sina rötter i Tornedalen. "När jag fick uppdraget var det helt givet att åka hem till Norrbotten och ta bilderna", säger hon som numera är stationerad i Stockholm och Oslo.

Foto: Johanna Hanno Montage

Luleå2023-09-16 09:00

Snart kan du istället för en bild av kungen pryda kuvertet med en bild från norr. Luleåfödda Johanna Hanno är nämligen den fotograf som i vintras fick uppdraget att fota motiven till Postnords nya frimärken.

– De letade någon som kunde fota bastu och isvak, och jag ska till dem att de inte behövde leta vidare. Det jobbet är så mycket jag och den trakt jag kommer ifrån så jag var given för uppdraget, skrattar Hanno när vi når henne på telefon från huvudstaden.

undefined
Bastu och isvak, temat på Johanna Hannos fotonsom blir frimärken. Här ses vinterbadaren Fred i Luleå på väg mot badet en måndagsmorgon i mars, med 24 minus i luften.

Hon har livnärt sig som fotograf i decennier, i dag med bas i Stockholm och Oslo där hennes partner bor. Frimärksuppdraget lockade fram tankar och kreativitet.

– Jag och formgivaren David Bjugård spånade ihop. Vi tänkte värme, kyla, ånga. Bad i isvak och bastu är ju företeelser som är väldigt fysiska men samtidigt enormt meditativa. Eld och vatten. Sinnlighet på bild. Njutning, och innerlighet. Hur fångar man det på foto?

En vecka i mars kastade hon loss och samlade ihop folk kring hennes hemtrakter i Luleå och Tornedalen. Det blev tre platser för bad: I henne farföräldrars rökbastu i Soukolojärvi norr om Övertorneå, i isvaken i Haparanda och två olika isbad i Luleå.

Den andra november släpps resultatet – fem nya frimärken i Postnords samling. Men vi kan visa dem redan nu.

Vad är det då vi ser? Vi lät Hanno berätta om vardera märke:

Släktens bastu i Soukolojärvi. "Vi kallar den Kexis bastu. Timret är nämligen från Antti Kexis bastu. Han bodde i Korva utanför Övertorneå på 1600-talet och var den skald som sägs vara den första, nedtecknade på tornedalsfinska. Hans bastu och flera andra byggnader längs älven, bland annat kyrkan i Särkilax, drogs iväg i en djävulsk vårflod. Men timret från Kexis gamla bastu samlades upp på nåt vis, och på platsen där mina farföräldrar bodde timrades bastun upp igen. Den kan vara Sveriges äldsta rökbastu, och jag älskar den. Tänk, här föddes barn och sveptes de döda. Rökbastun var ju hemmets renaste plats. 
I mars, när jag var där och fotade, eldade vi i fem-sex timmar innan den blev klar. Sedan bredde vi ut trasmattor som man sitter eller ligger på. Bara amatörer tar i väggarna. Är man svart på ryggen efter bastubad syns det man är nybörjare i rökbastun. Den har ju ingen skorsten, så den rök som är där åker ut i glepor mellan dörrar och fönster. Det är det som gör den så ren, sot och aska desinficerar ju."

undefined
Tuula Kankaanranta i isvaken i Haparanda. "Tuula sa att det var dag 317 för henne, på raken. Ut i stormen gick hon, och jag efter, tänkte detta kan inte vara sant. Här i Stockholm cirkulärandas de, gör yoga och har sig innan de går i. Tuula gick bara rakt i".

Haparandas isvak: "Jag fick tips av Johanna Spolander i Kukkolaforsen om ett par damer som träffas och badar isvak i Haparanda varje dag. Vilka donnor! Den bild som blev frimärke därifrån togs en dag i total snöstorm. Jag trodde ingen skulle vara på plats då, men jag fann Tuula där som sa "Nå jo, nog ska jag bada nog. Det är dag 317 för mig på raken". Ut i stormen gick hon, och jag efter, och tänkte att detta kan inte vara sant. Jag såg knappt vad jag fotade, snön bara yrde. Men det blev en häftig bild och Tuula simmade varv på varv, på varv. Här i Stockholm är det ju en jädra seans innan de går i. De cirkulärandas, gör yoga och är ner en sväng. Här var det Tuula som bara körde rakt av på norrbottniskt vis kändes det som."

undefined
Vinterbadarna Marie, Fred och Johan var på plats vid Niporna i Karlsvik när det var dags för Johanna Hanno att fota där. "Det var så vackert att jag höll på att dö. Jag blev helt hög. 24 minus, sol, dimma, ånga. Så sinnligt", säger Hanno.

En annan häftig bild är den vid Niporna i Luleå. Johanna berättar: "Jag fick tips om ett par isvaksentusiaster som sa `Kom måndag klockan sju så hinner vi bada innan jobbet´. Jag vaknade i gryningen och konstaterade det var 24 minus ute. Skulle det bli av? Jo, de klädde stilla av sig och gick i. Den stämningen där och då, oj oj. Ångan från vattnet, solen genom klara luften. Det var verkligen det där jag och formgivaren David Bjugård ville åt. Mötet mellan värme och kyla, det fysiska som möter det närmast andliga. Det var så vackert."

undefined
Ifjol blev isvaken i Luleå flyttad från Gültzauudden till Varvet, och allt fler fann den.

Isvaken i Luleå: "Ett populärt ställe, som sett till det finns bastu i anslutning till vaken och strömkabel i vattnet som gör att den aldrig fryser utan är som en pool att doppa sig i. Jag är ju själv ingen isbadare, det är emot min religion. Haha!".  

När formgivaren David Bjugård hörde av sig pratade han först om att Hanno kanske kunde åka och fota bastu och bad runt Stockholm nånstans, där de båda bor.

– Är du inte klok sa jag. Klart jag ska upp till Luleå och Tornedalen där jag kommer ifrån. Här nere är det här mer av en trend, men bastu är ju verkligen en del av en livsstil där uppe.

Den 2 november när frimärkena släpps blir det stor baluns på Skansen.

– Då ska jag tydligen sitta och skriva autografer i två timmar åt filatelisterna. Sedan ska jag och David festa loss.

undefined
När formgivaren Daniel Bjugård ringde blev Hanno förvånad. "Han sa att en jag gick gymnasiet med tipsat. Hon visste att jag var fotograf och David ringde för att kolla om jag var sugen på att fota bastu och vinterbad. Vid bastu hade han mig", säger hon.
OM FOTOGRAFEN

Namn: Johanna Hanno

Ålder: 50 år

Bor: Stockholm, Oslo och ibland i kyrkstugan i Gammelstad

Familj: En stor en

Yrke: Fotograf, filmare och animatör

Bakgrund: "Håkan Gidlöw på Kuriren var min första mentor", folkhögskola på Gotland, fotostudio i Stockholm, gör animerad film med "Don't stop the motion". Johanna Hannos "Joy" fick pris för bästa musikvideo på Raindance Filmfestival i London och guld på Houston International Filmfestival.

Aktuell med: Fem av hennes foton ges ut som frimärken den 2 november

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!