Hennes forskning ökar säkerheten i gruvorna
Catrin Edelbros forskning vid Luleå tekniska universitet kan leda till ökad säkerhet i gruvorna. I sin doktorsavhandling visar hon hur tryck och spänningar får hårda bergmaterial att gå sönder.- Man kan inte förutse allt. Men ju fler risker man kan förutse desto bättre är det förstås, säger hon.
Foto:
Fallstudier
Catrin Edelbro har med ett stort antal praktiska fallstudier som underlag utarbetat en metodik som kan användas när man vill bedöma risker för utfall. Med hjälp av numerisk analys och hennes metodik kan man simulera belastningen vid olycka typer av design och utförande på tunnlar, gruvorter och andra underjordskonstruktioner för att kunna välja optimala lösningar och minimera riskerna.
- Jag har varit ute månadsvis i både Sverige och Norge och studerat hur det ser ut i våra stora gruvor, i tunnlar och i ett råoljelager. Numeriska modeller går ju alltid att ta fram. Men eftersom jag har ett så stort praktiskt underlag så har jag kunnat utveckla en metod som jag kan använda för att tolka resultat som numeriska modeller, säger Catrin Edelbro.
Vid en olycka i LKAB:s Kirunagruva i februari dödades 21-årige Emil Nilsson, Pålsträsk, när stora stenblock rasade över hans lastfordon. Enligt LKAB:s utredning av dödsolyckan hade raset inte kunnat förutses. Gruvbolaget har aviserat att satsningar ska göras på förbättrad bergförstärkning.
Seismisk aktivitet
- Det olyckan berodde på är seismisk aktivitet i berggrunden. Sådant är omöjligt att förutse i dag. Vid förhållanden där seismisk aktivitet inte förekommer sker utfallet på grund av att trycket i begggrunden har överskridit bergets bärförmåga. Om man kan förutsäga sådana utfall genom analyser så bidrar det till en ökad säkerhet. Grunden för ökad säkerhet, oavsett vilka av riskfaktorerna det gäller, är bergförstärkningen, säger Catrin Edelbro.
Hennes forskning - som finansierats av LKAB, LTU, Norrbottens forskningsråd, Vinnova och Trelleborgstiftelsen - tillför någonting nytt. Den gör det möjligt att mer exakt utvärdera stabiliteten i konstruktioner i hårt berg.
Nästa torsdag disputerar Catrin Edelbro med sin avhandling Strength, fallouts and numerical modelling of hard rock masses (Hållfasthet, utfall och numerisk analys av hårt berg). Hennes opponent är sydafrikanen Thomas Stacey, en internationell auktoritet på bergmekanikens område.
Forskare och lärare
Efter sin disputation kommer Catrin Edelbro, som ursprungligen kommer från Hofors i Gästrikland och tog examen som civilingenjör i väg- och vattenbyggnadsteknik vid LTU 1999, att stanna kvar som forskare och lärare vid institutionen för samhällsbyggnad, avdelningen för geoteknologi.
- Men på 50 procent kommer jag också att jobba med studentrekrytering. Det har jag arbetat med kontinuerligt och jag tycker att det är ett väldigt roligt och viktigt arbete, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!