Hemvändare ska rädda IT-företagen

Sökes: kompetent IT-personal. Branschen ropar efter nya medarbetare, men har svårt att hitta tillräckligt många. Nu letar man långt utanför Luleå.

OMTÄNK. I sin rekrytering strävar Bnearit efter att minst var tredje anställd ska vara kvinna. ”Bara medelålders, vita män ger ingen dynamisk arbetsmiljö. Men vi ligger över snittet i andel kvinnor,” säger Kent Eneris, vd.

OMTÄNK. I sin rekrytering strävar Bnearit efter att minst var tredje anställd ska vara kvinna. ”Bara medelålders, vita män ger ingen dynamisk arbetsmiljö. Men vi ligger över snittet i andel kvinnor,” säger Kent Eneris, vd.

Foto: Samuel Nyberg

Luleå2015-11-03 20:59

Så ser verkligheten ut för många IT-tjänsteföretag i Norrland. Ett av dem är Bnearit, ett Luleå-baserat företag med 35 anställda. De behöver rekrytera mellan 10 och 15 nya medarbetare inom ett halvår. Om så många går att få tag på är ännu oklart.

– Det finns för lite folk på marknaden, säger Anders Hermanson, marknadschef på Bnearit.

Under måndagen släppte Norrlandsfonden den så kallade konjunkturbaromtern, en prognos som bygger på intervjuer med företagare inom olika branscher i Norrland om hur de ser på framtiden, och resultatet inom IT-branschen är tydligt. Branschen är het och närmar sig en högkonjunktur. Hög efterfrågan på IT-tjänster gör att åtta av tio IT-företag i Norrland räknar med att nyanställa de närmaste året. Men det finns ett orosmoln - bristen på arbetskraft.

– Det är frustrerande. Det är positivt att orderböckerna är fulla, men i längden blir det förödande. Leveranstiderna till kunderna blir långa, vi får pussla så långt det går, säger Hermanson.

Nästan sex av tio företag i branschen anger bristen på arbetskraft som det främsta hindret för att kunna växa. På Bnearit försöker man lösa problemet på flera olika sätt. Att Luleå har ett tekniskt universitet som utbildar bland annat systemvetare och civilingenjörer hjälper till viss del, men det är en utmaning att få inflyttade studenter att stanna kvar i Luleå efter utbildningen. Och även om man lyckas med det är man inte i hamn med rekryteringen.

– Det krävs inflyttning av till exempel hemvändare, och jag undrar om ens det räcker.

Företaget har deltagit på flera så kallade hemvändarfrukostar i Stockholm, i syfte att locka "hem" gamla Lulebor.

– Vi måste visa upp vilken fin IT-bransch vi har här i Luleå för att få hit folk söderifrån.

Vidare använder sig Bnearit av rekryteringsföretag för att nå ut, man ansöker mer på sociala medier och man jobbar med omformulera en del jobbannonser för att locka fler kvinnor till företaget. Anledningen till att det ser ut som det gör idag tror Hermanson är att det utbildades för för få systemvetare för fem-sex år sedan, och den svackan blir tydlig idag. Men trots att det ställer till problem för företag som behöver växa, kunde det ha varit värre. Bnearits VD Kent Eneris, själv en hemvändare, är hoppfull.

– Det är ett ganska angenämt problem. Vi sitter inte och behöver skära ned.

Andra framgångsbranscher i Norrbotten

Konjunkturbarometern visar vilka branscher som utvecklas positivt, och vilka som backar.

– Sällanköpshandel. Norrbottningarna köper kylskåp och TV-apparater som aldrig förr. Här råder högkonjunktur. Även bilhandeln går bra i Norrbotten.

– Träindustri. När stål- och metallindustrin pekar nedåt går det bättre för trävaruindustrin i Norrbotten. Här har fyra av tio företag i hela Norrland nyanställt.

– Byggbranschen. Trots bostadsbrist pekar konjunkturkurvan faktiskt nedåt för byggbranschen, men bara i Norrbotten. Denna kurva väntas dock vända inom några år i och med ett förväntat ökat bostadsbyggande.

Källa: Norrlandsfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!