Hemvändare på väg
Helikoptrar brukar flyga i luften, men när den flygande bananen nr 91 återvände till Luleå och F 21 blev det rotorlös, lastad på fartyg och bogserad på landsväg.
Det blev på landsvägen i stället för i luften som Vertol-helikoptern fick göra sin resa tillbaka till F 21.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Dessförinnan gjorde den tjänst i flygvapnet, främst som räddningshelikopter i bland annat Luleå. Det är av den anledningen som helikopter 91 nu återförs till Luleå och F 21:s förbandsmuseum, utlånad av Flygvapenmuseet i Linköping.
Åkte isbrytare
När helikoptern inte kunde flyga själv, blev det en annorlunda färd. Den började den 4 augusti med fyra timmars bogsering på E 4 från Linköping till Norrköping.
Det bar sig inte bättre än att den 4,75 meter höga maskinen fastnade i trafikskyltningen under passagen av Linköping och orsakade en timmes trafikstopp.
I Norrköping väntade isbrytaren Ymer och Vertolen lyftes ombord för sjöresa till Ymers hemmahamn Luleå.
Visas till våren
I Luleå, Victoriahamnen, lyftes helikoptern från fartyget och det blev under tisdagen en ny landsvägsresa fram till målet, F 21.
Med polisbilar framför och bakom kröp den breda transporten genom Luleå, via Gammelstad och E 4 till Gäddvik och Kallax. Transporten gick bra, det fanns marginal också till de lägsta viadukterna, och köerna blev inte så långa.
Efter 15 dygn och en sista två timmars färd genom Luleå var resan slut för Hkp 4 nummer 91. Den kommer nu att färdigställas för musealt bruk av Nordiskt flygteknikcentrum och F 21 förbandsmuseum. Till våren ska den vara klar att visas upp.
FAKTA Vertolhelikoptern
Försvarets Boeing Vertol 107 och Kawasaki KV-107 (en i Japan licensbyggd Vertrol 107) hade beteckningarna Hkp 4A, -4B, HKP 4C, -4D, en tvåmotorig medeltung helikopter med tandemrotorer.
De första levererades 1963 till flygvapnet och marinen och betecknades HKP 4A respektive HKP 4B. De var modifierade för svenska förhållanden med bland annat större bränslekapacitet.
I Flygvapnet användes Hkp 4 främst som räddningshelikopter och 1966-67 fick F 21 Luleå, F 15 Söderhamn och F 17 Ronneby Vertol-helikoptrar. 1988 ersattes F 21:s Vertol-helikopter av den modernare Super-Puman.
I Marinen används Vertol-helikoptrar för ubåtsjakt och havsövervakning. På senare år har den även använts för taktisk luftlandsättning av trupp.
Under den svåra skogsbranden i Bodträskfors 2006 användes två Vertol-helikoptrar i brandsläckningen.
Besättning i en Vertol-helikopter är vid ubåtsjakt två piloter, en spanare, en operatör och en färdmekaniker. Vid räddningstjänst: två piloter, en färdmekaniker, en ytbärgare och sjukvårdspersonal.
Helikoptern har plats för 26 soldater med stridspackning eller 15 bårar. En ytbärgare kan med hjälp av vinsch firas ned och hjälpa nödställda i vatten.
Vid skogsbränder kan Hkp 4 vattenbomba stora kvantiteter vatten på de mest svåråtkomliga ställena.
En Vertol-helikopter väger tom 5,8 ton och kan ta fyra tons last.
De två motorerna utvecklar tillsammans 3 320 hästkrafter.
Marschfarten är 230 km/tim och aktionstiden 4-6 timmar, vilket motsvarar cirka 1 100 km.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!