Hemvändare med eget plan
När Ragnar Pettersson på 1950-talet lämnade Bälinge och Sverige för en framtid i USA flög han från Bromma med SAS. När han kom på besök till Luleå i förra veckan reste han och frun Candace i eget plan.- Det blir bekvämast så, säger affärsmannen från Seattle och skrattar.
Flygning med fullständiga rättigheter, Candace och Ragnar Pettersson tackar för sig efter fem hektiska dagar i Luleå. Foto: Fredric Lundqvist
Foto: Fredric Lundqvist
- Det är väl cirka tio år sedan jag var här.
Programmet har varit ganska späckat. Paret har besökt släkt och vänner och bott i Ragnar Petterssons barndomshem i Bälinge, bondgården som hans äldre bror Rune har rustat.
Svensktätt i Seattle
Ragnar Pettersson passade också på att köpa med sig några delikatesser som är omöjliga att få tag i i Seattle, trots att det är svenskbygd. Seattle och staten Washington är den näst tätaste svensk-amerikanska bygden i USA.
- Palt och Falukorv, korven är mycket godare än den i USA och uppstekt palt äter jag gärna till frukost.
Det fanns också mjukt och hårt tunnbröd i påsarna liksom drycker från Nyckel-Bryggerier, lokalproducerat var det alltsammans. Svenskt glas hade paret också köpt med sig.
- Det har varit roligt att vara hemma igen.
Till Sverige kom alltså paret Pettersson i ett chartrat jetplan. Flygresan mellan städerna tar cirka tio timmar och de landade i går kväll vid 18-tiden lokal tid.
Planet lämnade Luleå Airport vid 15-tiden.
Ragnar, varför flyger du inte reguljärt?
- Det blir för jobbigt. Det här är bekvämt, det går att göra om sofforna till bäddar så vi kan sova några timmar.
Planet, en Challenger 601, med plats för maximalt elva personer var inrett för två. Bekväma stolar, jodå NSD provade, och en besättning på tre personer.
De har under fem dagars vistelse i Luleå hela tiden stått stand by.
- Vi tvättar, fixar mat och gör allt själva, säger flygvärdinnan Maureen Walker.
Uppväxt i Bälinge
Ragnar Pettersson växte upp på en bondgård i Bälinge utanför Luleå. Han arbetade bland annat som lastbilschaufför. På 1950-talet bestämde han sig för att åka till USA, han kallades redan då "jänken" av kamraterna.
Med - i princip - två tomma händer började han sin bana till att bli en mycket förmögen man. Ragnar Pettersson skadade sig i en arbetsplatsolycka som byggjobbare i Seattle och startade en byggfirma.
Ragnar Pettersson byggde och behöll hus i Seattle och tjänade på så sätt sina första miljoner. Ragnar Pettersson är i dag affärsman i bland annat tomter, bilar och mycket annat.
Blågul helikopter
Han beställde nyligen en helikopter som levereras senare i höst eftersom den skulle målas gul och blå.
Ragnar Pettersson har vid ett antal tillfällen rankats som USAs mest eftertraktade ungkarl.
Han har eget flygcertifikat.
Ragnar Pettersson är ett av fem syskon i livet och de träffades vid en gemensam fest i Bälinge i helgen.
- Det var första gången på väldigt länge och det var jättekul.
1996, under "Migrationsåret i Sverige", fick Ragnar Pettersson utmärkelsen årets svensk-amerikan och året därpå fick ha ta emot medalj av kungen i Luleå i samband med Företagarnas 150-årsjubileum.
För några år sedan blev Ragnar Pettersson utnämnd till baron i Mongoliet!
Detta för hans insatser och entreprenörskap i bland annat mineralbranschen.
Ragnar och Candace Pettersson har två barn, Mona-Lisa och Per.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!