Hemtjänsten hårt pressad

De ska i framtiden bära äldreomsorgen på sina axlar.Men en färsk revisionsrapport sågar hemtjänstens förmåga att ta över ansvaret.Och socialnämndens oförmåga att ta till sig av personalens uppfattning om sin situation.

Ibland är de sena. Men då vet man att något kommit emellan Erik Lahti, 93, uppskattar sina besök av Henrik Alqvist och hans kollegor från hemtjänsten.

Ibland är de sena. Men då vet man att något kommit emellan Erik Lahti, 93, uppskattar sina besök av Henrik Alqvist och hans kollegor från hemtjänsten.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-12-10 05:02

Klockan är tio i fyra på eftermiddagen och Erik Lahti, 93, sitter i sitter hemma och väntar på Henrik Ahlqvist från Skurholmens hemtjänstpatrull. Henrik är tio minuter sen.

– Ibland kan de vara lite sena. Men då vet man att något kommit emellan, säger Erik Lahti.

Han kommer från Tornedalen och byggde själv huset på Bredviken 1962. Då var det bara skog där. Hemtjänstbesök får han fem gånger om dagen efter att han börjat se dåligt för två år sedan.

– Utan dem skulle jag inte kunna bo hemma, säger han.

Henrik Ahlqvist kommer in och börjar steka blodpudding till Erik. Från och till under tio år ha han arbetat inom hemtjänsten i Luleå och han älskar sitt arbete.

– Jag gör ett svingrymt jobb. Jag är glad varje dag jag går till jobbet. Det är givande, det är inte alltid man behöver ge jättemycket till en kund men man får mycket tillbaka i uppskattning, säger han.

Men stressen i arbetet tär på krafterna.

– Det får inte hända något hos en kund. Man vet att nästa kund väntar på en och är orolig.

I framtiden ska bara de riktigt sjuka och gamla få plats på kommunens vård- och omsorgsboenden. Istället ska äldre bo hemma längre. Anledningen är att det är dyrt när befolkningen blir äldre. Men också med hänvisning till att man inte bör bo på ett vårdhem om man inte är sjuk.

Luleå kommun ligger långt fram i landet när det gäller denna omställning. Flera vårdboenden läggs ner och istället skapas årgångs- och trygghetsboenden med lägenheter. Boenden som endast är lätt eller helt obemannade.

Tanken är att hemtjänsten ska få ett allt större ansvar i vården. Men en färsk rapport från kommunens egna revisorer visar att man är långt ifrån redo att axla ansvaret. Och i år går hemtjänsten mot ett underskott på 20 miljoner kronor i år. Verksamheten måste bantas.

Anledningen till hemtjänstens jätteunderskott är att socialförvaltningen för några år sedan beviljat för många timmar hemtjänst åt kunder som Erik Lahti. Folk måste avskedas eller omplaceras och oron bland personalen är stor.

– Vi utför för många timmar och så kan vi inte ha det. Vi har haft en topp av beviljade timmar som nu har gått ner och då måste vi anpassa personalstyrkan, säger Mikael Lekfalk.

Samtidigt ska de satsa.

– Hela tanken med den nya äldrestrategin är hemtjänst som insats. Det gäller ju även på trygghetsboendena som kommer där hela tanken är att man ska ha hemtjänstinsatser längre. Hemtjänsten kommer bli mer bärande i framtiden.

Mikael Lekfalk menar att när vårdplatserna blir färre kommer hemtjänsten få mer pengar. När det blir är oklart.

På Henrik Ahlqvist hemmabas, hemtjänstens lokaler i Hertsö vårdcentral, är det sterilt och nyrenoverat. Han känner att de får mindre och mindre tid för de gamla. Tidigare fanns det luckor och då brukade de köra de gamla till det numer nedlagda Rödkallens äldreboende. Där fick de umgås och fika tillsammans. Nu styr tid och pengar. 80 procent av tiden ska de vara ute hos kunderna. Det gör att de får rusa mellan besöken. Tiden de kan stanna varierar men de flesta besök handlar om tillsyn och ligger på tio minuter.

– Det har varit bättre stämning. Det är tyngre. I höst är det folk som jobbat i 30 år som slutat eller bytt. De känner att de orkar inte mer. Det är så mycket spring, säger Henrik Ahlqvist.

Det revisorernas granskning slår ner på är skillnaden mellan hemtjänstgrupperna uppfattning och ledningens. För att lyckas med införandet av äldrestrategin måste de börja lyssna på personalen. Enligt revisorerna riskerar trycket att öka för snabbt på hemtjänstpersonalen. Speciellt när hemsjukvården överförts från landstinget till kommunerna och större krav på utbildning ställs. Enligt revisorerna satsas det allt mindre på utbildning. Mikael Lekfalk tror inte på det, ett tryck lär uppstå först när fler äldreboenden läggs ner.

– Skillnaden i upplevelse är nog kopplat till den anpassning vi gör till den nivå vi ska vara på. Det är turbulens och skapar oro givetvis, säger han.

Tillbaka hos Erik Lahti på Bredviken. Henrik Ahlqvist grejar med tjänstemobilen och scannar in en kod. Vid varje besök "stämplar" han och kollegorna in och ut. Allt för att exakt tid hos kunden ska uppmätas. Ingen ska få för mycket eller för lite tid.

– Det har alltid varit så att det är kunderna vi ska jobba för. Men det känns som att det senaste året så är det inte kunderna vi tänker på i första hand. Det är ekonomin. Fokuset har flyttats väldigt mycket.

Henrik Ahlqvist får själv se hur han gör i framtiden.

– Vi får se hur det nya systemet sätter sig. Jag tror väl inte stenhårt på det. Det kommer vara ännu mer tidspressat.

Revisorernas uppmaning till socialnämnden FAKTA Hemtjänsten Luleå

"Om Socialnämnden ska lyckas begränsa ökningen av antalet platser i vård- och omsorgsboende krävs en rejäl kraftsamling av de egna resurserna inom hemtjänstverksamheten. De egna resurserna handlar i detta skede också om hemtjänstpersonalen i de lokala hemtjänstgrupperna."

"Socialnämnden bör snarast skaffa sig en uppfattning om personalens upplevda arbetssituation, hälsoaspekter m.m. som kan påverka kvaliteten i utförandet av hemtjänsten".

"Det behövs göras en ordentlig risk- och konsekvensbeskrivning för hur redan genomförda och kommande förändringar påverkar personalen i de lokala hemtjänstgrupperna."

Utdrag ur rapporten Styrning och kvalitet inom hemtjänsten

473 029 beviljade hemtjänsttimmar är prognosen fram till december i år.

Antalet månadsanställda låg i november på 425 personer.

En hemtjänst timme kostar 340 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om