Socialdemokraterna, Moderaterna och Landsbygdspartiet yrkade på bifall. Rättvisepartiet och Vänsterpartiet yrkade först på avslag men ändrade sig under debattens gång till återremiss, vilket även Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet förespråkade.
Sverigedemokraterna hade yrkat avslag men hade möjlighet att ansluta sig till återremissen när ärendet ajournerades.
För en minoritetsåterremiss krävs en tredjedel av fullmäktiges röster. Rent teoretiskt fanns 41 av 61 röster för bifall vilket skulle räcka. Men Moderaterna hade två tomma stolar vilket kunde blivit avgörande. Om SD valde återremiss kunde alltså Hemsöaffärens gång stoppats upp tillfälligt.
Efter ajourneringen begärdes votering och där valde Sverigedemokraterna att avstå från att rösta. Därmed kunde beslutet klubbas, vilket innebär ett steg närmare ett beslut där Hemsö får bygga ett boende och köpa ett flertal samhällsfastigheter (se faktaruta).
Till glädje för kommunalrådet Niklas Nordström (S) som stred hårt för affären i talarstolen
– Vi ser ett stort behov i Luleå av att investera i boenden och skolor exempelvis. Nu får vi draghjälp. Det här frigör kapital för egna investeringar, inte minst möjligheten att bygga Hertsö badhus. Att sköta allting själv genom att låna och skuldsätta oss för framtida generationer är inte den väg Luleå ska ta. Det här är en bra affär för Luleå, sade Nordström.
Han fick mothugg av Vänsterpartiets Bertil Bartholdsson, som tryckte på risken med Hemsös avkastningskrav samt det faktum att Hemsö handplockats för affären på samma sätt som Rikshem.
– Det finns stora risker med affären, sade Bartholdsson.
Rättvisepartiets Jonas Brännberg fyllde på med samma argument, samt ansåg att risken för att fastigheterna skulle säljas vidare och att Hemsö skulle göra ett klipp var stor.
– I dag är det Hemsö som äger men vem är det i morgon?
– Det här är stabila, trygga ägare som kommer hjälpa Luleå att växa, sade Nordström i en replik.
MP, C, L och KD efterlyste mer information om affären, bland annat en kostnadskalkyl, och yrkade på återremiss.
– Det här har nästan skett bakom stängda dörrar. Hade man tagit in anbud från fler aktörer hade risken för en dålig affär varit mindre, sade Thomas Söderström (L).
Debatten var lång och stundtals het, där Jonas Brännberg och Niklas Nordström var de flitigaste debattörerna.