Hemlösa bjöds på jullunch

På fredagen vankades det jullunch på RIA-center i Luleå.
Åsa Collin hade tiggt ihop julklappar till gästerna.
- Jag vill lyfta frågan om alla hemlösa i Luleå. Alla behöver få en julklapp. Jag hade räknat med kanske 25 klappar. Nu blev det 300 istället, sade hon och dukade upp ett klappberg.

De anställda hade lagat all julmat själva. Eva Fransson tittade ut genom den vackert pyntade köksluckan.

De anställda hade lagat all julmat själva. Eva Fransson tittade ut genom den vackert pyntade köksluckan.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2012-12-21 16:52

RIA-Center på Repslagargatan i Luleå rymmer ett natthärbärge för hemlösa och missbrukare, och ett dagcenter som serverar lunch och hjälper till med kontakter med det sociala och ger annat stöd. Fyra personer arbetar i verksamheten.

Föreståndaren Anna Fält berättade att jullunchen är mycket uppskattad. Det brukar komma uppåt ett 80-tal personer för att äta traditionell julmat och umgås. Förutom de besökare som finns i verksamheten brukar RIA-Centers styrelse och andra frivilligarbetare komma.

- Jullunchen finansieras av pengar som en gammal kvinna testamenterade till just det ändamålet. Hon hade själv upplevt stor fattigdom och julaftnar med bara brödsmulor att äta, sade Anna Fält.

Speciell klapp
Åsa Collin kom till jullunchen med åtta säckar och två kartonger fyllda med julklappar som hon tiggt ihop i Luleås butiker. Även privatpersoner hade bidragit sedan hon lagt ut ett upprop på Facebook.

- Jag har alltid sänt en tanke till de hemlösa. I år ville jag göra en verklig insats. Alla behöver en julklapp och vi kan alla vara goda medmänniskor. Det känns gott för en själv att kunna hjälpa, sade Åsa Collin och berättade speciellt om en klapp:

- Den innehåller underkläder till en människa som inte kunnat köpa en ny behå på åtta år.

Julmys och smörgåsar
Anna Fält uttryckte en förhoppning om att Luleå kommun skulle höja sitt ekonomiska bidrag till RIA-Center.

- Vi går på knäna samtidigt som fler behöver vår hjälp. Missbruket går ner i åldrarna på ett skrämmande sätt. Det är också andra än missbrukare som behöver vår hjälp. Arbetslösa och sjuka kommer till oss.

Härberget på RIA-Center är öppet hela julhelgen men dagcentret är stängt förutom mellan klockan åtta och klockan 12 på julaftonen.

- Då har vi julmys och smörgåsar att äta, sade Anna Fält.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om