Under många år har Kommunal drivit frågan om att alla som vill ska få arbeta heltid.
Sofia Eriksson är ordförande
i Kommunal Norrbotten.
Trögt att genomföra
Hon konstaterar att flera kommuner har beslutat att göra om deltider till heltider. Framför allt handlar det om dem som arbetar i äldreboenden, hemtjänsten eller som lokalvårdare.
- Det finns beslut i kommunfullmäktige och i nämnder, ofta inriktningsbeslut, riktlinjer eller någon policy. Men det går trögt att genomföra, säger hon.
I en undersökning som Kommunal Norrbotten gjort visar det sig att Luleå och Kiruna ligger längst fram i arbetet med att erbjuda deltidsanställda heltid. Socialförvaltningen i Piteå är också en bra bit på väg.
Sex saknar beslut
- Kiruna fattade beslut redan 2006. Nu verkar det nya kommunalrådet Kristina Zakrisson ha tagit tag i frågan, säger Eriksson.
Däremot ser det sämre ut i flera av de mindre kommunerna i länet. Arjeplog, Haparanda, Jokkmokk, Pajala, Överkalix och Övertorneå saknar helt politiska beslut i den riktningen, enligt Kommunal.
- Det är ju kvinnodominerade yrken. Vi har en segregerad arbetsmarknad i Sverige, säger Pertti Vainikainen, ombudsman.
Enligt statistik från Kommunal arbetar 48 procent av medlemmarna i landet deltid. Nio av tio är kvinnor. Tolv procent av medlemmarna uppger att de vill utöka sin deltid till heltidsanställning. Den genomsnittliga sysselsättningsgraden bland personer mellan 20 och 29 år är 62 procent.
Lagstiftning?
Framför allt ger deltiden konsekvenser som lägre lön, lägre sjukersättning, lägre föräldraersättning och lägre pension.
Än så länge har varken landstinget eller någon av Norrbottens 14 kommuner erbjudit samtliga deltidsanställda full sysselsättningsgrad, visar undersökningen.
- Det finns ambitioner på de flesta håll. Men det måste hända något också, säger Sofia Eriksson.
Nu driver Kommunal idén att Norrbotten ska bli en förebild för övriga Sverige.
- Om inte något händer inom kort får vi börja arbeta för en lagstiftning inom området, säger hon.