Heltid för alla

Sedan ett år tillbaka har alla anställda i Luleå kommun rätt till heltidstjänst. Men rättig-heten bygger på att inte alla väljer att arbeta heltid.- Nej, det skulle inte fungera. Inte utan att alla jobbar delade turer eller att man anställer fler, säger Agneta Frohm, Örnens äldreboende.

Astrid Isaksson, Ewa Tillberg, Ida Nilsson och Agneta Frohm jobbar på Örnens äldreboende. Det tycker att det är bra att alla erbjudits heltid, men oroas över  att arbetsförhållandena ska försämras.FOTO: Elisabeth Hedman

Astrid Isaksson, Ewa Tillberg, Ida Nilsson och Agneta Frohm jobbar på Örnens äldreboende. Det tycker att det är bra att alla erbjudits heltid, men oroas över att arbetsförhållandena ska försämras.FOTO: Elisabeth Hedman

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2010-04-24 06:00
I Luleå kommun har alla anställda rätt till heltid sedan den 1 januari 2009.
Kommunen tillför inga pengar utan förändringen ska ske i befintlig budget. För att få verksamheten att fungera med färre människor krävs flexibilitet.
Det har inneburit fler helgpass och delade turer. Delade turer innebär en arbetstid på exempelvis 07.00 - 12.00 och 16.00 - 20.00 under en dag. Det gäller på de kvinnodominerade arbetsplatserna som har haft mer deltider, och dessa finns inom socialtjänsten.
Lägger önskeschema
Äldreboendet Örnen i Luleå är en av de arbetsplatser där heltider infördes under fjolåret. De anställda berättar att de trivs på jobbet och att det har gått ganska smärtfritt att schemalägga med fler heltider.
- Alla får lägga in sina önskemål och utifrån det gör jag schemat. Vi är flexibla och det brukar gå att komma överens. Det är bra att alla som vill får heltider. Men det har ju inte blivit fler skallar och visst finns en rädsla när vi måste lösa allt i befintlig ekonomi, säger Agneta Frohm, som jobbar på Örnen.
Ida Nilsson är en av dem som fått heltid i grunden. Tidigare hade hon en tjänst på 75 procent. Nu har hon en heltid och tar tjänstledigt ner till 85 procent.
- Nu, när jag har småbarn, är det skönt att kunna jobba lite kortare dagar. När de blir större kan jag gå upp i arbetstid, säger hon.
Delade turer- fler helger
Men förändringen har betytt att delade turer införts och att de måste jobba fler helger. Ännu så länge har man också löst schemaläggningen genom att det finns studenter som tagit på sig fler helger och en del delade turer frivilligt.
På Örnen har alla som velat fått heltid. Men om alla skulle välja att arbeta heltid skulle det inte gå.
- Nej. Det skulle inte fungera. Inte utan att alla turerna är delade eller att man anställer fler, säger Agneta Frohm.
Bara heltider ger problem
Solweig Johansson, personalenheten vid Luleå kommun, håller med om att det blivit fler delade turer och fler helgskift när fler arbetar heltid.
- Det är svårt att se om det är nackdelar eller fördelar. Det finns de som tycker att det är bra med delade turer eftersom de skiften är längre och att de då arbetar färre dagar, säger hon.
Om alla skulle välja att jobba heltid skulle det bli problem.
- Då skulle vi få en övertalighet, säger hon.
Ett högt pris
Fackförbundet Kommunal tycker att rätten till heltid är självklar och att alla ska kunna leva på sin lön. Men Sofia Eriksson, ordförande
i Kommunal sektion 1 i Luleå, tycker att det är ett högt pris de anställda får betala.
- Allt fler ringer om att de blivit tvungna att jobba delade turer. Visst är heltid är bra, men vad är priset, säger hon.
Hon anser dock att det är för tidigt att dra slutgiltiga slutsatser av heltidsreformen innan alla enheter är med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om