Heltäckningsmattan är på väg tillbaka
Allt fler villaägare väljer att lägga in heltäckningsmattor i sina hem. Under de senaste två åren har försäljningen ökat med 15 procent och mycket tyder på att heltäckningsmattan är på väg mot en ny renässans. Golvbranschen jublar, men Astma & Allergiförbundet gör tummen ned.
Fotograf: Scanpix
Foto:
Men så började de första larmrapporterna komma. Experter pekade på att mattorna var svåra att städa samtidigt som de innehöll flera miljöfarliga ämnen. Rapporterna fick stort utrymme i massmedia och på bara några år hade mattan förpassats till det förgångna.
Under de senaste åren har dock tillverkarna och försäljarna börjat marknadsföra mattorna igen samtidigt som 70-talet blivit trendigt. I dag har flera av de största golvtillverkarna olika typer av textilgolv i sitt sortiment, där både material och design skiljer sig från de mattor som var populära för 30 år sedan.
Fortfarande är syntetmattan den billigaste och därmed vanligaste mattan. De här mattorna är ofta tuftade vilket innebär att fibrerna är fästade i mattans undersida. Till skillnad från de vävda mattorna är dessa inte lika slitstarka, vilket gör dem främst anpassade till rum med lågt slitage.
Betydligt hållbarare är de mattor som är tillverkade av ull och vävda av garn som fästs i juteväv. Ett annat naturmaterial som också är slitstarkt är Sisal som utvinns ur Sisal Agaveplantans blad. Tack vare de långa fibrerna blir mattorna som är vävda mycket tåliga och används därför ofta i offentliga miljöer. Ibland blandar tillverkarna i kokosfiber för att hålla nere priset.
Även papper är ett material som kommer mer och mer. Metoden som utvecklades under andra världskriget ger mattor som har liknande egenskaper som de som tillverkats av sisal.
Oavsett material är experterna på Astma- och Allergiförbundet mycket skeptiska till utvecklingen. Roland Efraimson som är förste vice förbundsordförande avråder bestämt från att använda heltäckande mattor både i hemmet och i offentliga miljöer.
- Det finns flera rapporter som visar på att de här mattorna är klart olämpliga för dem som är allergiker eller som är disponibla för att utveckla allergier. Det är inte materialet i textilgolven som är den stora boven i dramat utan mattornas uppbyggnad som gör att de inte går att få rena, säger han.
På branschorganisationen GBR, Golvbranschen, är man dock av en annan åsikt. Enligt Karvel Andersen finns det inget som entydigt visar på att heltäckningsmattorna är olämpliga för allergiker.
- För tre år sedan publicerade International Flooring Sciences Resource Center en genomgång av dittills publicerade rapporter om textila golv och dess eventuella hälsoeffekter. Rapporten fungerar bra för den som snabbt vill sätta sig in i problematiken och få publicerade rapporter överskådligt redovisade. Där finns det information som talar emot att textila golv till exempel skulle innebära risk för ökad allergi, säger han men tillägger att han som branschföreträdare för övrigt inte vill uttala sig om enskilda material i golv.
Roland Efraimson håller med om att det kan finnas flera frågetecken kring exakt vad det är som orsakar allergier, men har ändå sin ståndpunkt klar.
- Golven är alldeles för svårstädade för att de ska vara ett bra alternativ till andra golvmaterial, säger han.
Enligt Socialstyrelsens allmänna råd finns det dock vissa fördelar ur hälsosynpunkt med heltäckningsmattor, åtminstone när de är nyinlagda. I början kan mattorna ha en viss dammsamlande effekt vilket gör att halten av uppvirvlat damm blir lägre än om golven varit släta.
Men samtidigt tillägger Socialstyrelsen att mattan med tiden kan bli en allt större reservoar för både föroreningar och allergiframkallade ämnen, vilket kan påverka luftens kvalitet negativt när man går på golvet. För den som har barn som ofta leker på golvet kan detta innebära att de utsätts för mer damm och smuts jämfört med om golvet varit slätt.
De allra bästa golven ur ren allergisynpunkt är laminat- och klinkergolven, menar Roland Efraimson.
- Den hårda ytan gör att de är lätta att städa samtidigt som golven kräver minimalt med underhåll i form av inoljning eller slipning. Betydligt sämre är plastgolven som innehåller mjukgörare i form av ftalater. Både danska och norska studier visar att de här ämnena kan ge upphov till besvär. Samma sak gäller de moderna linoleumgolv som är belagda med en pvc-liknande yta.
- Vill man ha ett trägolv bör detta vara fabrikslackerat så att det inte krävs någon oljebehandling när det väl lagts in.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!