"Helt orimligt"

Jenny Larsson, Luleå, är upprörd. Avgiften för gymnastikträningen som hennes sjuåriga dotter går på i VoltArenan på Storheden har mer än fördubblats på ett år.
– Nu ska vi betala 4 000 kronor per år för Emmys gymnastik. Lulegymnasterna talar om ”gymnastik för alla” men långifrån alla kan betala vad det kostar, säger hon.

Foto:

LULEÅ2013-09-18 06:00

Emmy Larsson har tränat gymnastik sedan hon var fyra år gammal. Förra året var avgiften 1050 kronor för höstterminen och 950 kronor för vårterminen. I år kostar höstterminens träning 2150 kronor och vårterminens träning 1950 kronor.

"Helt orimligt"

– Jag anser att det är helt orimligt för att vår flicka ska kunna träna 3,5 timmar i veckan. Dessutom tillkommer det avgifter för tävlingar, att sälja idrottsrabatten (häften med rabattkuponger till butiker i Luleå) och att betala 500 kronor för städning om man inte har möjlighet att hjälpa till att städa gymnastikhallen, säger Jenny Larsson.

Hon påpekar att hon och hennes man bara har ett barn i gymnastiken men att många familjer har flera barn som tränar gymnastik.

– Jag undrar om Lulegymnasterna inte längre vill att det här ska vara en idrott för alla. Ska gymnastiken bli en klassfråga i Luleå? Jag har just träffat andra föräldrar på ett föräldramöte och vet att min man och jag är långt ifrån ensamma om att tycka att avgifterna har blivit alldeles på tok för höga.

Ska inte vara en klassfråga

Jenny Larsson har tagit upp frågan med Lulegymnasternas ordförande Conny Eriksson som hänvisade till att föreningen går back ekonomiskt. Jenny tror inte att ekonomifrågan kan lösas på det sättet.

– Jag menar att man snarare kan förlora intäkter när man höjer avgifterna så extremt. Alla kanske inte är beredda att betala vad det kostar, ännu vanligare kan vara att man helt enkelt inte har råd. Tänk dig en familj med två barn i verksamheten som får betala 8000 kronor för ett år. Det slår allt annat och är dyrare än gymträning för två vuxna på de stora gymmen i stan, säger hon.

Jenny Larssons bestämda åsikt är att idrott ska vara för alla.

– Vi ska röra på oss och må bra och ungdomsidrotten ska inte vara en klassfråga. Vi kan inte bygga utanförskap. Det är viktigt socialt att alla ges möjlighet att vara med i grupper, säger hon.

"Vi hade ett underskott"

När NSD ringer upp Conny Eriksson säger han sig förstå upprördheten när det gäller de höjda avgifterna samtidigt som han försvarar dessa.

– Det är styrelsens ansvar gentemot medlemmarna att se till att ekonomin går runt. Vi hade ett underskott på 188 000 kronor i fjol. Hyrorna höjdes och Luleå kommun sänkte bidragen. Det är bakgrunden till avgiftshöjningarna.

Conny Eriksson utlovar en förnyad kalkyl och revidering av budgeten för året.

– Jag hoppas att vi kan sänka avgifterna något men jag kan inte lova det. En sak är säker och det är att vi vill att Lulegymnasterna ska vara en förening för alla, säger han och tillägger:

– Bland dem som tränar på elitnivå hos oss är förståelsen för avgifterna större än bland föräldrarna till de yngre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om