Heldag på ängen med hälsan i fokus

Scoutingen har stigit Mårten Nordström åt huvudet. Bokstavligen.- Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe för en knop, säger han om det som dinglar under näsan.

Magen får en omgång i core-träning under ledning av Veronica Bergsten, närmast kameran. Deltagare i bakgrunden är Anna Strandbewrg. Mikaela Kroon och Viktor Lundberg.

Magen får en omgång i core-träning under ledning av Veronica Bergsten, närmast kameran. Deltagare i bakgrunden är Anna Strandbewrg. Mikaela Kroon och Viktor Lundberg.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-09-08 06:00
Men så är han också scoutledare sedan många år.
- Nu går det uppåt för scoutingen igen. Vi får fler medlemmar. Alla vill inte spela ishockey, säger han nöjt.
Många skäl bli scout
Och visst väcker det som dinglar under näsan en viss nyfikenhet
där han står i scouternas stånd
när Hälsans dag arrangeras på Golf-ängen i Luleå.
Där ungdomar sätter metallringar har han knutit en överhandsknop, eller, ja vad?
Det får publiken gissa, de som nu vågar föra knopen under näsan på tal.
Mårten Nordström ser fler skäl till medlemskap i scouterna, inte bara det där med knopring i näsan.
- Lära sig genom att göra saker tillsammans och lära sig respektera varandra, vara ute i natur och miljö. Miljömedvetandet växer och ger oss nya medlemmar.
Naturbageri
Ett stycke från Mårten Nordström med knopen lär sig några grabbar genom att göra, de bakar bröd och gräddar över öppen eld.
- Det heter lavashbröd, men jag har ingen aning om var det kommer ifrån. Det är i alla fall godare än pinnbröd, säger Jakob Rehult som aldrig bakat offentligt förr, men nu gör och lär.
Lavash är ett mjukt tunnbröd tillagat av mjöl, vatten och salt. Det bakas i Turkiet, Iran och Armenien.
Magen fick sitt i scouternas naturbageri och kanske var det efter sjukilometersrundan på cykel runt Björkskatafjärden eller promenaden runt Skurholmsfjärden.
Omgång för magmusklerna
Sedan kunde magmusklerna också få en omgång hos Korpen för den som ville prova på det som kallas core, en träning speciellt för mage och rygg, under ledning av Veronica Bergsten.
Eller så behövde kanske cykeln få en uppsträckare, som Christina Häggströms röda Monark.
- Kedjan var för lös, hjulet vint och en massa andra småfel. Men nu är den i fin form och jag fick också lära mig sköta cykeln, sade hon efter att Cykelfrämjandets reparatör Håkan Åkerlund skruvat och riktat en stund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om