Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson valde att inleda sin turné inför EU-valet i Luleå. På agendan stod besök på F21 och SSAB.
– F21 är en viktig och strategisk flygplats.Inte minst sedan inträdet i NATO. Och med det säkerhetspolitiska läge som råder så bygger vi ut försvaret och det är klart det kommer att påverka även på F21 med fler anställda och fler värnpliktiga.
På SSAB visades den befintliga masugnen upp innan Magdalena Andersson bussades ut till platsen där SSAB:s nya stålverk ska byggas. I dag en plats belamrad med utrustning, fordon, byggnader och, inte minst, berg av upplagda massor. Att en 1,5 kilometer stor stålverksbyggnation ska kunna stå klar här under slutdelen av 2028 känns långt ifrån självklart.
Men faktum kvarstår.
– Jag ville gärna åka hit. En av de viktigaste frågorna i EU-valet, förutom det säkerhetspolitiska läget, är hela den gröna omställningen och det faktum att EU-beslutat om ett stort klimatpaket gör att alla EU-länder kommer ha en hemläxa som man ska göra. Men tanken är att man ska ligga långt framme i den nya tekniken, som hela världen kommer att anamma, för att jobb och investeringar ska komma till Europa och det här är verkligen ett exempel på när det sker.
Tillgången på el är en het potatis i samhällsomvandlingen. Inte minst i Luleå.
Hur ser du på det?
– Jag kan bara konstatera att bolaget ju säger att det här är beslutat och att man har el och tilldelning så man känner sig trygg att det här blir verklighet.
Viktigaste EU-frågan?
– Det handlar om, ska vi ha ett enat, starkt Europa som står upp mot Ryssland. Då måste vi skicka en politiker till EU-parlamentet som är beredd att kavla upp ärmarna och göra jobbet som har erfarenhet och kompetens. En central del av det här är stödet till Ukraina. Här finns en tydlig skillnad mellan socialdemokraterna i Sverige och Europa och de högerextrema krafterna där, exempelvis Jimmie Åkesson varit ute och uttalat sig i något som liknar rysk krigspropaganda.
För Norrbotten?
– Säkerhetspolitiska frågan är viktig för hela Sverige. Därutöver, den gröna omställningen. Jag tänker ibland på när jag var nyanställd hos Göran Persson och vi var i norra Sverige. Då pratades det mest om arbetslöshet – och nu pratas det om kompetensbrist. Det har ju verkligen vänt och det är mycket den nya gröna tekniken som skapar jobb och tillväxt här just nu. Man behöver inte vara rädd för omställning.