Vi har tidigare rapporterat att 60 procent av de åldersindelade barngrupperna i Norrbotten är större än de bör vara – och bland länets kommuner sticker framför allt Luleå kommun ut med särskilt stora grupper.
Enligt Annica Backman, verksamhetschef för förskolan i Luleå redovisar kommunen antal barn som är inskrivna per avdelning till Statistiska centralbyrån, SCB. I andra kommuner kan andra redovisningar göras, exempelvis den barngrupp barnen tillhör en del av dagen. Detta innebär att statistiken är svår att jämföra mellan olika kommuner.
Enligt Skolverkets bör barngrupperna i förskolan för ett- till treåringar inte vara större än tolv barn. För äldre barn är rekommendationen max femton barn per grupp.
Annica Backman, poängterar att barngruppernas storlek har betydelse för barns lärande och trygghet, samt personalens arbetsmiljö. Men att måttet om barngruppens storlek som riktvärde för kvalitet behöver kompletteras.
– Exempelvis hur många personal som bör jobba med den storlek på barngruppen som riktvärdet anger. Samt vilken och i vilken omfattning personalen som jobbar med barngruppen har utbildning för uppdraget, legitimerad förskollärare och yrkesutbildade barnskötare, säger hon.
I slutet november publicerade även Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, rapporten "Öppna jämförelser - Förskola 2022", där medlems- och arbetsgivarorganisationen bland annat reflekterar över jämförandet av barngruppernas storlek mellan olika kommuner:
”Eftersom förskolor organiserar avdelningar och grupper på olika sätt bör siffrorna tolkas med försiktighet och är inte lämpliga för jämförelser mellan kommuner. Det är även vanskligt med jämförelser över längre tid, då definitionen av gruppstorlek har ändrats”, skriver SKR i rapporten.
Statistiken nedan visar hur antalet inskrivna barn per avdelning såg ut i Luleå kommuns förskolor den 15 oktober år 2022. I statistiken är 15-timmarsbarn inräknade, det är barn som är på förskolan på deltid.