"Hej främling" satsar nu extra på kvinnors hälsa

Föreningen Hej främling har fått en finansiering på 900 000 kronor – nu storsatsar föreningen på ett projekt som ska stärka utrikesfödda kvinnors hälsa i Norrbotten.

34-åriga Shaima Mohammed kom till Svergie för fyra år sedan. I dag arbetar hon som projektledare för Hej främling, där hon bland annat håller i riktade aktiviteter för kvinnor och barn i Luleå.

34-åriga Shaima Mohammed kom till Svergie för fyra år sedan. I dag arbetar hon som projektledare för Hej främling, där hon bland annat håller i riktade aktiviteter för kvinnor och barn i Luleå.

Foto: Alice Sangwill

Luleå2023-03-10 15:00

Postkodsstiftelsen har totalt beviljat 6 500 000 kronor till nio organisationer som använder idrott som möjliggörare för social förändring.

Den ideella föreningen Hej främling har fått 900 000 kronor för ett projekt som ska öka utrikesfödda kvinnors kunskap om, och deltagande i, hälsofrämjande aktiviteter i flera regioner, däribland Norrbotten.

– Vi har sökt pengar för det här projektet i många år och det har varit jättesvårt att hitta pengar för det. Därför är vi otroligt tacksamma för att vi äntligen har hittat den största satsningen vi någonsin kunnat göra. Vårt projekt heter "Kvinnors väg till innanförskap genom idrott" och det är en del av en satsning som heter "Inte bara idrott", säger Emma Odsell Jangö, verksamhetschef för Hej främling.

undefined
Bilden visar Hej främlings aktivitet "Innebandy för kvinnor", som är en av aktiviteterna föreningen tidigare anordnat.

Sedan ett par år har föreningen gjort justeringar, samt försökt se vad som behövs för att locka fler kvinnor att delta i deras aktiviteter. Den nya satsningen blir ett viktigt forum – där kvinnor, förutom att röra på sig, kan mötas och prata om hälsa, levnadsvillkor och tillhörighet, berättar hon.

– Det här projektet kan djupdyka i att öka kvinnors förutsättningar att prata om sin hälsa, kunna förstå och be om det de behöver. Att kunna veta vilken kunskap eller träning jag behöver, eller vad som är viktigt för mig för att må bra utifrån hälsa. Det handlar inte bara om träning, utan också social och ekonomisk hälsa, hela hälsospektrat.

– Vi kallar det för ”kvinnoinspirationsdagar” och ibland för "hälsopepp". Vi samlar ihop kvinnor, gör aktiviteter tillsammans, pratar om de olika delarna som innanförskap handlar om och vad kvinnorna tycker är viktigt.

undefined
34-åriga Shaima Mohammed kom till Svergie för fyra år sedan. I dag arbetar hon som projektledare för Hej främling, där hon bland annat håller i riktade aktiviteter för kvinnor och barn i Luleå.

En av dem som kommer hålla i aktiviteterna i Luleå är 34-åriga Shaima Mohammed, som arbetar som projektledare inom Hej främling. Hon kom själv till Sverige för fyra år sedan och är uppvuxen i Jemen.

– Kvinnorna behöver hitta tid för sig själva och tänka på sig själva, inte bara på familj, hemmet och allt annat. Utan tänka på vad de vill och vad som får dem att känna glädje, det är viktigt. För jag tror att kvinnor som kommer hit, eller är nyanlända, de fokuserar bara på sina barn och sin man. Men hon glömmer sig själv, säger hon.

I Luleå har föreningen redan haft en "Kvinnoinspirationsdag" – där de bland annat pratade om kroppen, olika aktiviteter och vikten av vila och avslappning.

– Vi lär dem saker som gör att de kan känna att de mår bra.

– I mitt land till exempel är det mycket kvinnor inte kan göra. Vi kan inte springa på gatorna och inga aktiviteter, för det är inte rätt enligt vår kultur. Vi gjorde den här kursen för att visa att nu är vi i Sverige och vi kan göra allt vi vill.

Hittills har de anordnat aktiviteter som yoga, simning och badminton, berättar hon.

Vad tror du att deras deltagande på aktiviteterna kan bidra till?

– De blir mer sociala och trivs mer i Sverige, tror jag. De får kompisar och tränar på svenska, det är också viktigt för oss, säger Shaima Mohammed.

En viktig del i projektet är igenkännings-aspekten – att kvinnorna som deltar ska få möjlighet att träffa andra med liknande erfarenheter och upplevelser.

– På alla orter har vi en person som själv är ny i Sverige, som kan berätta om sin resa som den har gjort. För det är så otroligt viktigt i det här mötet att få se någon som jag kan känna igen mig i och sen hitta mitt sätt, säger Emma Odsell Jangö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!