Fredagen startar med ett morgonmöte. Därefter ska personalen ut på sina besöksrundor. I ett speciellt nyckelskåp finns de digitala nycklarna. Även de vanliga nycklarna finns sparade som "back up" under projektets gång.
Personalen har en nyckel var. Den passar i alla lås som är anpassade till det digitala systemet.
– Hos cirka 40 av våra 68 brukare har vi monterat de digitala låsen. De monteras på det vanliga låset och den ursprungliga nyckeln går fortfarande att använda, säger Linda Bergström, enhetschef vid hemtjänsten i Antnäs.
Hon anser att systemet är både enklare och säkrare än det ursprungliga, där personalen behöver en hel nyckelknippa för besöken. Systemet är också okänsligt för strömavbrott, eftersom varje digital nyckel har ett batteri.
– Vi ser stora fördelar. Exempelvis om en ur personalen måste rycka ut till en brukare som en annan har nyckeln till slipper de möta upp för överlämning. Ett annat exempel: om man råkat glömma en vanlig nyckel måste man tillbaka till hemtjänsten. Den risken försvinner. Och skulle en nyckel råka komma bort slipper man göra låsbyte, eftersom den digitala nyckeln bara är aktiv under en viss tid, säger Linda Bergström.
Efter morgonmötet aktiverar Anna Odepark den digitala nyckeln, och beger sig till dagens första besök hemma hos Taimi Isaksson, 89, som bor själv i ett hus i Västmark, mellan Avan och Klöverträsk.
– Mycket enklare att hantera en nyckel i stället för jättemånga, säger Anna Odepark.
Taimi Isaksson har bott 43 år i sitt tegelhus vid Västmarksträsket. Hon bjuder på nybakade kakor och säger att hon vill bo kvar så länge hon kan. Några problem med nymodigheten ser hon inte.
– Jag tycker det är bra. Min vanliga nyckel passar ju fortfarande så det är ingen skillnad, säger hon.
Pilotprojektet beslutades i våras, och under första halvan av oktober monterades de digitala låsen. Förutom hemtjänsten i Antnäs ingår även en hemtjänstgrupp i centrum.
– Vi vill se både stad och landsbygd. Dels för att se om systemet klarar klimatet och dels för att det är en mer komplex miljö i stan, med portar och soprum, säger Linda Lakso, projektledare vid socialförvaltningen.
Utvärdering ska göras i januari.
– Om allt gått bra hoppas vi att hela hemtjänsten och hemsjukvården kan gå över till digitala nycklar så snart som möjligt, säger Linda Lakso.