Förutom att kora de bästa produkterna är målet med mästerskapet att göra mathantverket känt och stimulera dess utveckling.
19 klasser
I år tävlade 500 produkter i 39 klasser producerade av 150 företag. Totalt delades 39 guld, 35 silver och 26 brons ut.
Norrbotten och dess matskapare lyckades med bedriften att vinna två guld, ett silver och ett brons.
I klassen lättrökt kött gick guldet till Roger Niemi, Tornedalens Renprodukter AB. Hans soukisrökta renstek bedömdes ha en mycket god smak, vara tuggig och smälter i munnen när den tuggas.
Klassisk konfektyr
Även Carina Johansson, Luleå Konfektyr, tog guld med sin havtornskonfekt.
Juryns bedömnig: "Klassisk konfektyr i elegant nytappning. Vacker att se på med perfekt konsistens och härlig smak av havtorn".
- Det är jätteroligt att få en sådan här utmärkelse, helst när det blev ett silver i fjol, säger Carina Johansson.
Efter fjolårets tävling bestämde hon sig för att byta smak och i stället tävla med havtorn.
- Det är roligt att uppträda med andra smaker. Det är så inne med havtorn. Från att ingen brytt sig om bäret har det formligen exploderat, säger hon.
Med det tilltalande namnet "Blommande älgörtsdricka" tog Maria Wikström, Kallax gårdsbutik, hem silver i klassen saft.
Drycken bjöd på en smakresa som överraskade i friskhet och ses, av juryn, som ett utmärkt alkoholfritt alternativ i festsammanhang.
Kråkbärsdryck
Ytterligare en norrbottnisk dryck lyckades ta hem ett brons.
I klassen övrig dryck tilltalades juryn av den röda färgen och kråkbärsdoften, som förde tankarna till den vilda naturen, i den kråkbärsdryck med tranbär som Karin Nordström, Jokkmokksbär, tävlade med.
Jämtland bäst
Bästa län i tävlingen blev Jämtland som kammade hem tolv guld, tio silver och fyra brons.
Huvudstadens matskapare gick inte heller lottlösa från tävlingen med sina sex guld, ett silver och åtta brons.