– Vi ser håvfisket som en unik tradition. Det är ett levande kulturarv och en del av identifikationen för Tornedalen, säger Nils Harnesk, avdelningschef för kulturmiljöer.
Arbetet med ansökan har pågått i ett decennium, men det handlar om långa processer där målsättningen är att Sverige tillsammans med Finland ska lämna in en nominering till Unesco senast den 31 mars 2025.
Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv fokuserar på levande traditioner från hela världen. Konventionen syftar till att skydda kulturarv, där överförening av traditioner, kulturell mångfald och engagemang i kulturarvet får hög prioritet.
Institutet för språk och folkminnen har valt ut Torneälvens håvfiskekultur och arbetar för att traditionen ska synliggöras på en internationell nivå.
Det traditionella håvfisket i Torneälven har pågått i flera hundra år. Det engagerar boende på båda sidor av älven, som samarbetar för att hålla traditionen vid liv.
Fisket är förknippad med hantverkstraditioner och seder som förmedlats mellan generationer. Fisket har inneburit försörjning för familjer och upplevelser för besökare vid främst Kukkolaforsen och Matkakoski.
Håvfisket utförs med en långskaftad håv antingen från stranden eller från särskilt byggda träbryggor. Förutom sik håvas också lax i början av sommaren.
Nästa steg i processen är att Finland ger klartecken för en ansökan till Unesco.