Hatet på nätet

När Astrid Johansson protesterade mot en målning utanför en skoltoalett på Tunaskolan startade hon en infekterad debatt för och emot på NSD:s hemsida.– Alla som jobbar med jämställdhet utsätts för näthatet, säger Ida Östensson, vd på Crossing Boarders.

–”Vi vill att våra läsare ska delta i diskussionen, men inte till vilket pris som helst”, säger Kalle Sandhammar.FOTO: Göran Ström

–”Vi vill att våra läsare ska delta i diskussionen, men inte till vilket pris som helst”, säger Kalle Sandhammar.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2013-02-06 18:36

Ida Östenssons väg till kampen för jämställdhet i kultur- och fritidssektorn gick via skateboardvärlden. Hon kom in i en kultur som hon beskriver som grabbig och när hon lade upp en film med skateboardåkande tjejer på en hemsida möttes hon av näthatet.
– Alla kommentarer handlade om mig och de andra tjejerna, bland annat att jag var en äcklig feministfitta. Senare hittade jag en nedsättande teckning som handlade om mig. Den låg i skatelokalen som jag lagt ner min själ i. Men författaren och debattören Maria-Pia Boëthius sa att jag skulle ta det som det största diplomet. För utan kvinnor som kämpar skulle vi inte haft rösträtt, säger Östensson.
I måndags gav Östensson och Crossing Boarders Astrid Johansson utmärkelsen ”Månadens idol” och hon menar att det är viktigt att ta kampen mot näthatarna och säga sin mening.
– Man får ta skit som en komplimang och intala sig att man är på rätt spår. Men hatet ska bort och man ska anmäla varje kränkande mejl. Och vi som tycker att sådana som Astrid är bra måste skriva det och ta debatten, säger hon.  

NSD:s ledarskribent Linnea Swedenmark delar de erfarenheter som Ida Östensson har av näthatet och har fått ta emot kränkande kommentarer för att hon är ung kvinna i politiken.
– Mitt första hatbrev fick jag när jag precis hade börjat med politik och var 18. Det var adresserat till ”FittLinnea Swedenmark”, säger hon.
Linnea Swedenmark skrev krönikor redan som 15-åring, men märkte en tydlig skillnad när hon började med politik.
– Ju mer politisk man är ju hårdare verkar kommentarerna bli. Jag har fått höra allt från att jag är ”en förolämpning mot läsarna” till ”vem har du legat med för att få jobbet”. Kärnan är alltid ”du ska inte tro att du är något”, säger Swedenmark som berättar att hon aldrig läser kommentarerna till artiklarna hon skriver.
– Men det är svårare att värja sig när de här männen ringer eller mejlar. 
Hon är oroad över vad hatet mot unga kvinnor i politiken får för det offentliga samtalet.
– Det är extremt hatfull ton när unga tjejer skriver. Men näthatarna får inte skrämma något till tystnad. Det är ju det de vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om