Norrbottens idrottsförbund samlade på söndagen fotbollsklubbarna i Luleå för ett gemensamt ställningstagande mot våldet och hatkulturen på läktarna. Detta efter förra veckan dödsfall i Helsingborg, då en Djurgårdssupporter misshandlades till döds.
– Vi vill manifestera vår oro för det otäcka som hände i Helsingborg senast, säger Bengt Augustsson, ordförande i Luleå sportklubb.
– Det har utvecklats en tråkig kultur på sina håll där älska sitt lag även innebär att man samtidigt måste hata. Man älskar mer om man hatar någon. Man pratar till och med om att mörda.
Men Jörgen Eriksson, vice ordförande i Svenska fotbollsförbundet, försvarar klubbarna.
– Många ringde mig förra söndagen. Frågorna var varför gör ingen något? Vad gör klubbarna? Vad gör rättsapparaten?, säger Jörgen Eriksson.
– Men till exempel klubbarna i Stockholm lägger ner enormt mycket tid och pengar varje år för säkerhet och värdegrundsarbete.
Han efterlyser mer insatser från polisen.
– Jag som idrottsledare har ingen kunskap att ta hand om kriminella. Det gäller även för idrottsledare i de stora klubbarna, säger han.
– Vi ska fortsätta med vårat arbete men vi behöver också hjälp av samhället och rättsapparaten, där det tydligare blir förbud att tillträda arenor
Börje Lööw, ordförande i Notas, håller inte med.
– Det finns betydligt mer att jobba med inom de stora fotbollsklubbarna. De klarar faktiskt inte ut hur man ska hantera snacket med hur man hatar motståndarna, hatar domarna. Man klarar inte av att reda ut förhållandet man har till våldsorganisationer, säger han.
– Där finns det ett jätteproblem.
Även Inger B Larsson (S), fritidnämndens ordförande i Luleå, ser hatkulturen som ett problem.
– Hatet har ökat. Ordet har tappat betydelse, det spelar ingen roll hur man säger och det har blivit mer. Och det är tråkigt för så ska det inte vara, säger hon.