Hästtränaren Atli: "Det är ett evighetsjobb"

Hästtränaren Atli Gudmundsson tränar såväl landslag som nybörjare och sedan många år tränar han ryttare i Luleå. "Det är samma princip för alla ryttare oavsett nivå", säger han.

"Under covid har folk varit om galna efter hästar, det finns inga hästar på Island att köpa just nu", säger han på frågan om intresset för islandshästar ökar eller minskar.

"Under covid har folk varit om galna efter hästar, det finns inga hästar på Island att köpa just nu", säger han på frågan om intresset för islandshästar ökar eller minskar.

Foto: Monica Ranneberg

Luleå2022-04-24 10:00

– Jag såg hästar på tv när jag var liten, och jag blev förälskad. Det finns inget annat sätt att bota den här sjukdomen än att hålla på med hästar, säger Atli Gudmundsson.

Han är välkänd hästtränare från Island som rest världen runt för att hålla clinics och lektioner med ryttare på alla nivåer, från nybörjaren till landslag i Sverige, Island och Danmark. 

– Det är samma princip för alla ryttare oavsett nivå. Du måste kommunicera med hästen och berätta vad han ska göra. Huvudsaken är att få bra balans. Du kan ha 50 kilo jobbig belastning eller 100 kilo bra belastning. Om ryttaren är en bra belastning tål hästarna att bära tungt.

Numera blir det mestadels resor till Sverige och med jämna mellanrum kommer han till Mariebäck i Luleå. Hit har han kommit sedan början av 2000-talet, flera gånger om året.

– Förr i tiden kom man en helg om året, men nu vill folk ha kontinuitet och man vill följa upp träningen. Det är roligare än att ständigt komma till ett nytt ställe.

Han berättar att han har ett gott närminne, vilket innebär att han känner igen hästarna och minns hur de rörde sig, även om han träffar så många olika hästar om året. Ryttarna då?

– Jag har dåligt namnminne så jag får ha fusklappar för att komma ihåg deras namn.

Trots att Atli Gudmundsson har hållit på med hästar sedan han var liten och arbetat med det på heltid sen han var 20 år, säger han att han inte är fulllärd.

– Det finns mycket kvar att lära sig, få en bättre förståelse för hästar. Det är ett evighetsjobb. Jag lär mina elever om de är mottagliga för det, men jag lär mig också något nytt när jag instruerar dem, säger han.

 Han säger att det handlar om att försöka förstå hästen bättre, hitta ett vänligare sätt att fostra hästen på.

– Med handen på hjärtat så vill man få hästen att må bra. Det är inte bra att skämma bort hästen utan den måste lära sig regler och hur man ska bete sig. Att skämma bort hästen är elakt. Att vara snäll mot hästen innebär att vara en bra ledare, då kommer han att må bra.

– Hästen är ett flyktdjur och han flyr hellre tio gånger för ofta än en gång för lite. Om han ska ta beslutet för ryttaren så blir det ofta galet. Hästen mår bäst om någon kommer in som ledare och hittar han ingen måste han ta ansvaret själv. Men om du är bra på att bestämma så vill han vara med dig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!