Hästreglerna skärps

Hästar ska dagligen få röra sig fritt, ha sparksäkra boxar och socialt umgänge. Det är några av Jordbruksverkets nya regler för landets häst-ägare. Den 1 augusti träder de i kraft och på Luleå ridklubb är man väl förberedd.

I Luleå ridklubbs hagar umgås det flitigt mellan staketen.

I Luleå ridklubbs hagar umgås det flitigt mellan staketen.

Foto: Simon Eliasson

LULEÅ2010-07-22 06:00
På Luleå ridklubb står hagarna tätt. Hästar som vill umgås kan nosa på var-
andra mellan staketen. Personalen kommer till stallet vid sjutiden för att servera frukosthö. Fram till lektionerna som normalt startar vid 15-tiden är hästarna
sedan lediga.
Sparksäkra boxar
För att undvika att hästen, som är ett socialt djur med stort behov av närhet, inte isoleras har Jordbruksverket satt upp nya regler. Från och med den 1 augusti är det ägarnas skyldighet att se till att hästen är max 16 timmar per dygn i spiltan. Någon tidsbegränsning har inte funnits tidigare. Boxarna ska också vara sparksäkra så att oroliga ben som försöker förstöra inredningen inte skadas.
- Det är jätteviktigt att hästar får röra på sig ordentligt. Jag tycker att det är bra att Jordbruksverket håller ögonen öppna. Hanterar man sina hästar rätt har man ingenting att oroa sig för, säger Luleå ridklubbs verksamhetschef Sari Karanouh och öppnar grinden till en av hästarnas boxar.
Där har ett mjukare material lagts under spånen för att skydda eventuella fall.
Att Jordbruksverket stramar åt tyglarna om ägarna ser han inte som särskilt förvånande.
- Problemet i dag är att en del hästägare tror i stället för att veta. Det är lätt att man lägger ett täcke på en häst trots att det är varmt bara för att man tror att det är bra. Man glömmer bort att hästarna från början var vilda djur som sprang lösa. Sen kan det handla om pengar. Dyra tävlingshästar kanske man inte låter gå ute tillräckligt mycket för att man tror att de ska skada sig då. Det är bara dumheter.
Regelverk att vända sig till
Även veterinärer välkomnar de nya kraven.
- Man måste ju utgå från att alla hästägare vill sin hästs bästa. Är man osäker på hur man ska sköta om hästen kan ju den här
typen av krav vara bra. Och upptäcker man som veterinär att något är fel har man ett regelverk att vända sig till, säger Maria Wikström, veterinär på ATG Hästkliniken i Boden.
De flesta av Luleå ridklubbs hagar står just nu tomma. Om en vecka kommer hästarna tillbaka efter fyra veckors semester på Hägnan utanför Luleå.
- Det enda de gör där är att käka gräs. Precis som människor vill de äta gott och slappa när de är lediga, säger Sari Karanouh med ett leende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om