Harmoni när studenterna bebyggde Mjölkuddsbrinken

Studenterna på civilingenjörsprogrammet med arkitekturinriktning vid LTU presenterade på onsdagen sina visioner för hur Mjölkuddsbrinken i Luleå kan bebyggas.

Studenterna Klas Bosaeus och Peter Fajers har färdigställt varsin husmodell med utformning och materialval som harmonierar med omgivningen på Mjölkuddsbrinken. "Det är fantastiska tomter vid vattnet. Det ger möjligheter till jättefint boende", säger Peter Fajers.FOTO: Göran Ström

Studenterna Klas Bosaeus och Peter Fajers har färdigställt varsin husmodell med utformning och materialval som harmonierar med omgivningen på Mjölkuddsbrinken. "Det är fantastiska tomter vid vattnet. Det ger möjligheter till jättefint boende", säger Peter Fajers.FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-01-15 06:00

- Det är fantastiska tomter vid vattnet. Det ger möjligheter till jättefint boende, säger Peter Fajers.

Nästa vår är det examen för den första årskullen civilingenjörer med arkitekturinriktning som har utbildats vid Luleå tekniska universitet.
- Det är en examen som är efterfrågad både för att arbeta med stadsplanering och med husbyggnad, säger Gustav Jansson, kursansvarig.

Konkreta uppgifter
Studenterna på tredje årskursen arbetar i projektform med konkreta uppgifter i samarbete med Luleå kommun. I fjol var det Svartöberget som skulle förädlas, i år Mjölkuddsbrinken.

Den 21 november valde Luleå kommun ut ett vinnande bidrag bland de olika studentförslagen till översiktlig områdesplan för Mjölkuddsbrinken. Sedan dess har studenterna arbetat för fullt med att ta fram en mer detaljerad plan för hur området skulle kunna se ut, med byggnader och landskapsritningar.

Studenterna Klas Bosaeus och Peter Fajers har färdigställt varsin modell av flerfamiljshus med utformning och materialval som harmonierar med omgivningen.
- Eftersom det är en blåsig tomt har husen inbyggda balkonger, berättar Klas Bosaeus.

Hans hus har en stomme av trä medan Peter Fajers har valt en betongstomme eftersom hans hus är större. Genom ljusschakt som släpper in dagsljus i trapphuset och i en stor ljusgård skapas en ljus innemiljö i Peter Fajers hus.
De båda husen har matchande fasader med inslag av träpanel. Fajers har även valt ett ovanligt material till exteriören på sitt hus.
- Det är järnsulfat som hettas upp och sedan blandas in i betongens ytskikt. På det sättet får man en intensiv roströd färg med skiftningar, stark lyster och glans. Mycket effektfullt. Det här materialet finns för närvarande bara på en enda byggnad i Sverige, säger han.
Luleås stadsarkitekt Bo Larsson är en av dem som går runt bland studenternas modeller och planscher.
Tror på bebyggd brink
Kommer de här visionerna att bli verklighet?
- De är ju just visioner - och
intressanta visioner. Det är inte
säkert att det kommer att se ut precis så här, men jag tror definitivt att Mjölkuddsbrinken kommer att bebyggas i framtiden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om