Härliga tider för bromsen

Bromsplågan är över oss.
Den regniga hösten, värme och hög luftfuktighet gör att bromsarna trivs som fisken i vattnet.
– De lever i fuktig mark, säger Mats Jonsell, entomolog på Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Foto:

LULEÅ2013-07-02 09:24

En entomolog sysslar som det kanske hörs med entomolgi, vilket är läran om insekter.

NSD har tidigare berättat om att det varit en riktig myggsommar så här långt men nu verkar det som att deras större kusiner bromsarna också tycker att det är en toppentid.

– Det finns mellan 50 och 60 arter med bromsar i Sverige. Precis som myggen tycker de om fuktig miljö, myggen i vatten och bromsarna lever i fuktig mark. Kladdiga myrar är en bra grogrund för bromsar.

Ingen statistik

Mats Jonsell har ingen statistik över hur bromssäsongen ser ut.

– Nej, så jag kan inte säga det men jag vet att det finns en bra grogrund för bromsar. Hösten var fuktig, det regnade och torkade aldrig upp.Sedan om det är hög luftfuktighet vid Luleå och dessutom är varmt så är det bra för bromsarna och då kan de vara fler än de brukar vara.

Så det är inte bara semesterfirare som gillar solen?

– Nej, bromsarna gillar när det är varmt och soligt, det är det perfekta vädret för bromsarna. Det är då de blir aktiva.

Vad är bromsarna bra för?

– För oss människor gör de ingen större nytta. De är föda för andra, fåglar och så.

Min morfar kallade bromsar för blindingar. Hur kommer det sig?

– Det finns blindbromsar och det är säkert dom han menade. De har svarta fläckar på vingarna. Sedan finns det regnbromsar. Blindingarna attackerar från luften och regnbromsarna från marken.

Finns det något skydd mot dessa plågoris? Beckolja, djungelolja eller något annat?

– Nej. Det är bara att klä på sig eller gå någon annan stans. Jag har en kollega som nyligen var ute och några medel hjälpte inte mot bromsarna. Bromsarna kan vara väldigt lokalt. På värsta gyttjestränderna kan de bli många.

Fakta Bromsar

Familj i insektsordningen tvåvingar. Den förekommer i hela världen och omfattar cirka 4 000 arter, varav cirka 50–60 i Sverige, bla annat fäbroms, regnbromsar och blindbromsar.

Bromsar är snabbflygande, medelstora till stora flugor med stora, ofta regnbågsskimrande, bandade ögon.

Hos honorna, vilka hos flertalet arter är blodsugare, är mundelarna omvandlade till bladlika stiletter, med vilkas hjälp de biter hål på huden hos däggdjur. Hanarna lever av nektar och andra växtsafter. Larverna, som lever i fuktig jord, gyttja och liknande, är rovdjur och suger ut insekter och andra ryggradslösa djur.

Flugorna är på många håll ett plågoris för människor och boskap, eftersom deras bett är smärtsamma. Bromsar kan överföra harpest mellan djur och från djur till människor.

?Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!