Moderaterna fick preliminärt 15,5 procent av rösterna i Luleå, en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med valet 2018. Det innebär att partiet får tio mandat i kommunfullmäktige.
– Valet gick ju bra, vi ökade med nästan en procentenhet och med ett mandat. Men det finns fortfarande en tydlig vänstermajoritet i fullmäktige tyvärr. S, V och MP har ju majoritet, konstaterar gruppledaren.
Anders Josefsson vill inte ge besked om Moderaternas vägval. Än.
– Det är för tidigt. Efter onsdag–torsdag när vi vet hur många platser vi får då är det dags att samla gruppen och diskutera hur vi ska agera framåt.
Efter valet 2018 gjorde Socialdemokraterna och Moderaterna upp i en valteknisk samverkan. Anders Josefsson arvoderades som oppositionsråd och Moderaterna fick arvoderade uppdrag som andre vice ordförande i flera nämnder. Uppgörelsen gäller till och med årsskiftet.
Hur ser du på möjligheten till fortsatt valteknisk samverkan med Socialdemokraterna?
– Före valet sade vi att vi ville skapa en borgerlig majoritet med partier med samma grundvärderingar som oss. Nu blev det inte så, de tappade allihop utom KD, det har inte Luleåborna gett oss mandat för. Det var förstahandsalternativet, men jag stänger inga dörrar. Men det är absolut inte det vi ville.
Carina Sammeli (S) är tydlig med att Moderaterna inte är förstahandsalternativet?
– Ganska naturligt, vi står på motsatta sidan av spelplanen. Socialdemokraterna har tagit ett tydligt kliv åt vänster de senaste åren, det gör det ännu svårare för oss att ha samverkan. Jag kan inte döma ut någonting, det är gruppen som bestämmer, inte jag.
Det har framgått att det finns en viss bitterhet bland partierna i Samverkan Luleå?
– De har ägnat hela mandatperioden åt att smutskasta oss och spridit osanningar. Det gav som tur var inget resultat, de tappade i valet och vi gick stärkta. Det visar att Luleåborna har förstånd. Jag har inget problem med dem, säger Anders Josefsson.
Han konstaterar återigen att ambitionen att få till ett maktskifte i Luleå har omintetgjorts av valresultatet.
– Vår förhoppning var att skapa ett moderatlett styre. Som läget är nu skulle det behövas alla borgerliga partier, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det är fullständigt orealistiskt. Det tåget har ju gått, konstaterar Anders Josefsson.