Redan vid en inspektion i maj 2011 uppmärksammades allvarliga brister. En ny inspektion gjordes den 25 januari i år. Det har även kommit in klagomål från både patienter, anhöriga och sjukvårdspersonal.
Dessutom har det kommit in Lex Maria-anmälningar, bland annat två fall som NSD tidigare har berättat om i en artikelserie om självmord: en 55-årig man och en 79-årig man som begick självmord under 2011 trots att de inte bedömdes som självmordsbenägna av vuxenpsykiatrin.
I onsdags avslöjade NSD också att en 18-årig kvinna tog sitt liv medan hon vårdades på den vuxenpsykiatriska kliniken hösten 2011.
Socialstyrelsens granskning visar att det brister just när det gäller det systematiska patientsäkerhetsarbetet med analyser av bland annat självmordsrisker.
I sitt senaste beslut, från den 22 februari, skriver Socialstyrelsen bland annat:
"Socialstyrelsen bedömer att bristen på specialistläkare kvarstår och ser allvarligt på de kvalitetsbrister och patientsäkerhetsrisker detta innebär."
Bristen på specialiserade psykiatriläkare påverkar även närpsykiatrin och gör att närpsykiatrin, enligt Socialstyrelsen, inte fungerar tillfredsställande.
Enligt Socialstyrelsens bedömning är det helt enkelt så att alldeles för få patienter får träffa en specialiserad psykiatriläkare och att väntetiderna är för långa.
Socialstyrelsen konstaterar att det brister på många områden:
"Brister finns när det gäller bedömning och diagnostisering, ordination och uppföljning av behandling med mera. Förutom de kvalitetsbrister och risker det innebär för de enskilda patienterna innebär det en stor arbetsbelastning för befintlig personal."
Senast den 15 maj ska landstinget ha redovisat för Socialstyrelsen vilka åtgärder som vidtagits för att komma till rätta med de påtalade bristerna.