Hård konkurrens på Teaterhögskolan

Av nästan 600 sökande tas åtta in på Teaterhögskolan. Under alla år har bara två norrbottningar klarat proven.

STORT INTRESSE. Teaterhögskolan har många ansökningar.

STORT INTRESSE. Teaterhögskolan har många ansökningar.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2015-06-12 11:14

Idag är sista dagen med antagningsprov för årets sökande till skådespelarprogrammet på Luleå tekniska universitet (LTU). Uttagningarna sker i fyra omgångar och konkurrensen är tuff när 573 personer ska tävla om åtta platser.

– De sökande går väldigt hårt på uttagningarna, de har långa och hårda dagar, säger Meit Levin på Teaterhögskolan.

Förra året toppades antalet sökande med 591 stycken och skådespelarprogrammet på är fortsatt populärt. Det stora antalet sökande innebär långa uttagningar, från morgon till kväll, där studenternas förmågor sätts på prov.

– De får göra parövningar, uppträda med röst, sång och rörelse. De får även spela enskilda scener och scener lagda av juryn, säger Meit Levin.

Under våren har antagningsproven skett i fyra omgångar, på lördag meddelas vilka som har gått vidare till en utbildningsplats. De sökande kommer från hela Sverige och nordens grannländer. Från Norrbotten är det dock bara två personer som har gått utbildningen sedan starten år 1996.

– Vi hade två från Norge som gick ut i år. I och med att man måste kunna svenska är det flest sökande från Norge och Sverige men även Finland, säger Meit Levin.

Uttagningarna sker i fyra steg

Till prov ett och två kallas alla sökande, därefter går 38 personer vidare till prov tre, och 16 av dessa går vidare till fjärde och sista provet. Sista provomgången pågår i tre dagar. Antagningsproven omfattar rörelse, sång, röst och tal samt sceniskt framträdande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om