Här vill HSB bygga

HSB vill bygga nya bostäder mitt i centrala Luleå. Bolaget planerar att riva fastigheten Laxen 1 i hörnet av Kungsgatan och Köpmangatan.
Cirka 30 nya lägenheter är aktuella.
- Det blir stora lägenheter, säger Jesper Josbrant, HSB Norr.

Så kommer det nya sjuvåningshuset att se ut med större lägenheter och butiker i bottenplanet...Skiss: Tirsén & Aili arkitekter

Så kommer det nya sjuvåningshuset att se ut med större lägenheter och butiker i bottenplanet...Skiss: Tirsén & Aili arkitekter

Foto:

LULEÅ2013-04-16 21:55

Bostadsbolaget HSB har i veckan lämnat in en begäran om detaljplaneändring för kvarteret Laxen 1 i centrala Luleå. HSB vill riva det befintliga huset och i stället bygga ett sjuvåningshus med bostäder och butiker i bottenplan.

HSB har under våren förvärvat fastigheten.

Stora lägenheter
- Målet är att få in så mycket lägenheter som möjligt. Men hyfsat många blir större lägenheter. Det är ju ett sådant läge, säger Jesper Josbrant, vd HSB Norr.

Enligt honom har samtal pågått med stadsbyggnadskontoret en längre tid för att få till det nya kvarteret på ett bra sätt.

- Det är ju en äldre fastighet som står där nu. Dessutom finns det mycket yta bakom huset som kan bebyggas. Med det läget i stan vill vi förtäta så mycket som möjligt, säger Jesper Josbrant.

- Vi vill också bygga parkeringar i källaren.

Färdigt till 2016?
Men det kan ändå ta ett par år innan det nya kvarteret står färdigt.

- Det är en förhållandevis komplicerad detaljplaneprocess det handlar om, säger Jesper Josbrant som hoppas att det kan stå färdigt till 2016.

Anders Dalstål, stadsbyggnadschef, är positiv till det nya kvarteret.

- Vi tycker det är bra att det byggs fler lägenheter. Det behövs, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om