Här vill Eljest bygga småhus

Det nystartade fastighetsutvecklingsbolaget Eljest AB har ansökt om markanvisning för att bygga småhus på Kronan.

Här, på Drabantgatan på Kronanområdet, vill Eljest bygga tre småhus.

Här, på Drabantgatan på Kronanområdet, vill Eljest bygga tre småhus.

Foto:

LULEÅ2016-08-12 15:31

Planen är att bygga tre småhus inom ett 2 000 kvadratmeter stort område på Drabantgatan. Området är redan planlagt men inte bebyggt. Ett tidigare projekt med att bygga radhus avbröts på grund av att området sluttade kraftigt.

Bakom Eljest står arkitekterna Nordmark & Nordmark som nu vill expandera i byggbranschen och driva egna projekt där de har mer inflytande hela vägen, med fokus på hållbarhet och gestaltning.

– Den här tomten svår att bebygga. Men genom grundläggning och byggnadssätt ska vi försöka göra så liten påverkan som möjligt. Det blir en utmaning, men vi går igång på utmaningar. Det känns roligt att det inte bara är platt, säger Mia Persson, arkitekt på Nordmark & Nordmark och styrelseordförande i Eljest.

Deras plan är att bygga platsanpassade och energieffektiva bostäder med hög arkitektonisk skärpa på Drabantgatan, som det står i ansökan. Dessutom till överkomligt pris. Det ska göras med enkla byggmetoder och genomtänkta materialval.

– Det går att bygga jättefina, snygga saker om det får kosta hur mycket som helst. Men då har inte alla råd att köpa det. Kan man hålla nere byggnadskostnader med smarta lösningar öppnar det upp för att fler har möjlighet att köpa husen, säger Mia Persson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om