Här växer nya Stadsparken fram: "Kan se lite kalt ut"

Stadsparken i Luleå genomgår stora förändringar och har varit avstängd sedan i våras. Tillsammans med Luleå kommuns landskapsarkitekt Viktor Wäppling gjorde vi ett besök i parken för att se hur arbetet går.

Stadsparken genomgår en renovering och kommer att invigas i augusti 2021. "Grundstrukturen är kvar och vi har förstärkt stråken genom parken lite grann", säger landskapsarkitekten Viktor Wäppling.

Stadsparken genomgår en renovering och kommer att invigas i augusti 2021. "Grundstrukturen är kvar och vi har förstärkt stråken genom parken lite grann", säger landskapsarkitekten Viktor Wäppling.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2020-07-04 05:00

Stadsparken är i dagsläget mer en byggarbetsplats än en park och den består just nu mest av jord, sand och grushögar. En hel del träd har jämnats med marken – något som upprört en del Luleåbor.

– Folk har varit upprörda för det ser lite kalt ut, men vi ska planterar mer träd i parken än vad vi tar bort. Många av träden som vi har tagit bort var i dåligt skick och hade inget högt bevarandevärde, säger Viktor Wäppling.

Träd som anses ha höga värden ska bevaras, berättar Viktor Wäppling när vi är på väg in bakom stängslet.  

– Vi har egentligen ritat hela parken efter dem och sparat dem i hela strukturen. Vid en första anblick förstår jag att det kan se lite kalt ut.

En effekt som blivit av trädrensningen är att Rådhustorget blivit synligare och på sätt och vis blir mer en del av parken. Råhudstorget kommer också att förses med en trottoar mot parken och längsgående parkeringar. 

– Det var så mycket bakgata över den förut. Det var ganska mörkt och en gata som egentligen inte kom till sin rätt. Nu har vi fått in den gatan mot parken och det blir en väldigt stor skillnad. Helt plötsligt kom den här byggnaden fram.

Stadsparken anlades efter stadsbranden 1887. Ungefär halva nuvarande parken klarade branden och den bebyggelse som fanns där var kvar ända till 1960-talet. Det gamla rådhuset 1860-talet fanns där och det fanns även bensinstation, busstation, bostäder, kafé och affärer. Därefter utvidgades parken och fick sin nuvarande utbredning. 

Den senaste utformningen gjordes i slutet av 1980-talet, men det har gjorts en del förändringar i några omgångar efter det. 

Scenen har man flyttat och den kommer nu att ligga i hörnet av parken mot Rådhustorget och Rådstugatan. Den ska förses med en fiskfjällsmönstrad stålfasad och insidan ska bestå av varmt oljat lärkträ. Den gamla scenen låg på en liten höjd.

– Då stod man nere och tittade upp mot scenen och det är mot alla principer om hur man ska titta upp på en scen. Publiken ska vara högre och titta ned och då blev det ett ganska givet val att placera scenen där.

Den stora fontänen kommer att finnas kvar och statyn av Gustav II Adolf som tidigare varit placerad vid scenen kommer nu att få en mer central plats och hamna mellan fontänen och Storgatan. 

– När man tittar tillbaka på gamla bilder så är det fontänen som är kärnan i allt. Vi ramar in den med bänkar och perennplanteringar och blommande prydnadsaplar så det blir ett väldigt lugnt och fint rum i parken. 

Längs med Storgatan mot stadshotellet kommer det att bli märkbara förändringar. 

– Tidigare var parken ganska avskärmad mot Storgatan. Vi hade en liten mur där och en stor del av den var stängd och man skulle bara gå in i hörnen. Nu tar vi bort muren så det blir många silande gångstråk som man kan komma in i parken via. Det här är guldet! Det här kommer att bli jättefint med perennplanteringar och blommande körsbärsträd mot gatan. 

Så även om det blir stora förändringar så kommer man att känna igen sig?

– Ja, grundstrukturen är kvar och vi har förstärkt stråken genom parken lite grann. 

Det är med anledning av att Luleå nästa år fyller 400 år som stad kommunen beslutat att rusta upp parken. Till hösten kommer man att sätta i gång med att plantera och planen är att nyinvigningen ska ske i augusti 2021.

Luleå 400 år

2021 fyller Luleå 400 år. Gustav II Adolf gav Luleå stadsprivilegier 1621 och så småningom flyttades staden från Gammelstad till dagens plats. Här är några viktiga händelser i Luleås historia:

Två tredjedelar av staden brann upp i den första stora stadsbranden 1762 och drygt 100 år senare, 1887, brann staden igen.

1988 rullade det första malmtåget från Gällivare till Luleå. 1943 tappades järnmalm för första gången vid Norrbottens järnverk.

1971 etablerades Luleå tekniska högskola.

Källa: Vårt Luleå

Karta: Stadsparken, Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!