Efter rivningen av det gamla badhuset 2017 har Hertsön stått utan simhall. Det nya bygget har varit omdebatterat, bland annat för att det blev 32 procent dyrare än beräknat och har nu en budget på 185 miljoner kronor.
NCC fick uppdraget att bygga badhuset och i augusti ifjol sattes spaden i jorden. Nu några månader in i bygget syns konturerna av det som om ett och ett halvt år ska ta emot badsugna Hertsöbor. En våning upp i bygget går det att titta ner på konturerna av två av totalt tre bassänger som byggs – en motionsbassäng, en multibassäng med höj- och sänkbar botten samt en barnbassäng för de allra minsta. Badhusets betongfasad har fått en yta med en struktur om när den målats ska likna en träfasad. Vid entrén kommer ett valv fortsätta upp i en triangel till en inbyggd entré med två pelare.
I byggprojektet pågår även ett samarbete med Luleå tekniska universitet, LTU, som med hjälp av robothunden Charlie ska se till att alla planer hålls. I en framtid kan det vara möjligt att en robothund tar över de kontroller som mättekniker i dag gör.
– Det är första gången man använder en robot inom byggen, och i och med att det är helt nytt vi får vara med och utveckla och se vad branschen behöver hjälp med. Det kan vara alltifrån att se till så att alla komponenter finns med i ett bygge, till att göra hållfastberäkningar. Exempelvis när formen är öppen så kan den skanna av så att det är rätt grejer som är inne i väggen. Då laddar man upp ritningen och då kan roboten skanna av så att allt är korrekt utfört, säger platschef Emil Bergström NCC.
Professor Ramin Karim och forskaren Kajsa Simu från LTU konstaterar att det finns flera användningsområden för en robothund i ett byggprojekt.
–Det finns flera saker vi har pratat om. Vi kan gå runt och mäta allt eftersom man bygger på så kan man gå runt och mäta så att allt är på plats. Vi kan också använda den till vid säkerhetsbesiktningar genom att gå runt och se till att allt finns på plats. Den kan även hjälpa platschefen att se till att bygget stämmer överens med de 3d-modellerna som finns och att man håller projektplanen. Det kan hända att man behöver göra vissa förändringar under byggets gång och genom att regelbundet skanna av byggnaden får man en bättre och mer uppdaterad 3d-modell. Under byggtidens gång kan man ha avstämning för att se till att man följer planen, säger Ramin Karim.
För universitetslektor Kajsa Simu som forskar om byggproduktion och teknik är att ta hjälp av en robothund ett helt nytt sätt att arbeta.
–Med all typ av forskning samlar man in information på olika vis. Att kunna använda den här typen av teknik till att samla in och göra något smart som underlättar vardagen för produktionen är något nytt. Att kunna använda den här tekniken så konkret är väldigt speciellt och roligt.
– Med teknikens hjälp kan vi dessutom göra en slutlig avstämning innan man lämnar över huset till förvaltaren, kommunen i det här fallet. Om man gör förändringar under byggets gång som inte uppdateras i ursprungliga ritningarna så kommer det att finnas med i en samlad besiktning, tillägger Ramin Karim.
Under projektets gång kommer LTU besöka bygget två gånger i månaden för att med robothunden skanna av bygget och efter varje besök kunna bygga upp en modell steg för steg. Tekniken gör det även möjligt för projektdeltagare att på distans virtuellt röra sig i byggnaden med hjälp av 3d-glasögon. Ramin Karim liknar upplägget med ett datorspel.
– Det finns många idéer och teknologi att hämta från spelvärlden. När grundarbetet väl är gjort kan man med teknologins hjälp se till att man håller planen.
Emil Bergström ser flera fördelar att ta hjälp av en robothund för att kontinuerligt följa upp att bygget går enligt plan.
– Det första jag tänker att Charlie är bra till är att den kan dubbelkolla så att vi inte bygger fel, och ha koll på hur långt vi har kommit i processen. Det är ju alltid mänskliga faktorn bakom ifall att det blir några fel, men den där säger precis som det är. I dag hyr vi in en mättekniker för den typen av jobb. Däremot har jag svårt att se hur framkomligheten blir på ett bygge om man släpper in den i utrymmen med armeringar exempelvis.
Ramin Karim ser en lösning även på det.
– Vi har flygande drönare som kan skickas upp för att inspektera från luften. Vi har också en variant som man kan hålla i handen och gå in i trånga utrymmen om det behövs.