Annie Lööf (C) sade på sin pressträff att Vänsterpartiet fått igenom hela sin kravlista till S. Arbetsmarknaden är ett exempel på det, enligt Ylivainio.
– Det har varit ett kompakt motstånd när det gäller förhandlingar om arbetsrätten, säger hon på måndagsförmiddagen.
Läs mer: Sundström: "En del i förhandlingsspelet"
S, MP, C och L nådde ett gemensamt slutbud, men Centerns riksdagsgrupp och partistyrelse har alltså valt att säga nej till ett samarbete. Ylivainio anser att förhandlingsbudet innehåller "vackra formuleringar", men att skrivningarna är vaga och att liberala reformer riskerar att begravas i utredningar.
– Svårt för oss att känna oss trygga med att våra krav tillgodoses.
Centerkraven på arbetsmarknadsområdet – bland annat uppluckrade turordningsregler och nya inträdesjobb med lägre lön för nyanlända – har till och med kritiserats av Svenskt näringslivs vice vd Peter Jeppsson, som sagt till DN att parterna bör göra upp, inte politikerna.
– Vi är frustrerade över att integrationen inte kommit längre. Parterna har tagit vissa steg, men inte tillräckligt, och vi hade gärna sett sänkta trösklar, säger Ylivainio.
Hon tycker att C gjort en stor förflyttning som ens satt sig vid förhandlingsbordet med S.
– Klart det kommer med en prislapp.
Ni har 8 procent. Är det rimligt att få igenom så mycket mot S som har 28?– S har samma dilemma som alla andra. De får inte heller majoritet för en regering och måste vara beredda till eftergifter. Men uppenbarligen föredrar de den gamla konstellationen.
På sin pressträff lade Annie Lööf över ansvaret för den fortsatta regeringsbildningsprocessen på S och M.
– Vi har gjort vad vi har kunnat, säger Ylivainio.
Ska S och M bilda regering?– Det är ett alternativ. Vi är inte främmande för det, det är därför vi nästan har gjort våld på oss själva för att få till ett blocköverskridande samarbete. Sverige behöver en regering.
Om det blir en omröstning om Löfven – och riksdagen säger nej – har talmannen förbrukat två av fyra statsministeromröstningar innan det automatiskt blir extra val. Talmannen meddelade vid elvatiden på måndagen att han ger partierna möjlighet att "under ett par dagar överväga innebörden" av Centerns besked. Samtidigt kommer han hålla informella samtal med olika partiledare.
Trots det låsta läget tror inte Ylivainio att det går så långt som till extra val..
– Jag tror inte många eftersträvar det. Det vore ett rejält underbetyg för det politiska systemet.
C har pengar och L och MP – som konkurrerar om liberala väljare – riskerar att åka ur riksdagen. Vill ni rentav ha extra val?– Det är större värden än så i omlopp och att det skulle ligga i vårt intresse att minska den liberala mitten med L och MP tror jag inte gynnar våra långsiktiga mål. Men min största betänklighet mot extra val är vad det gör med medborgarnas förtroende för systemet.