Talga AB har fått en markanvisning av Luleå kommun för att bygga en fabrik på Hertsöfältet. I fabriken ska grafit från gruvan i Vittangi användas för att tillverka anoder till litiumjonbatterier, som används i elfordon.
Stora mängder jordmassor måste grävas bort och ersättas med bergmassor och hyttsten, för att skapa större stabilitet för Talgas anläggning. Ytan som ska bebyggas med byggnader, vägar och annan infrastruktur är cirka 57 500 kvadratmeter stor.
33 000 kubikmeter jord ska grävas upp och flyttas till andra delar av fastigheten, medan 58 000 kubikmeter jord måste köras ut från fastigheten. Av denna mängd beräknas 9800 kubikmeter vara sulfidjord som måste läggas på deponi.
157 000 kubikmeter fyllnadsmaterial ska köras till fastigheten, varav cirka 73 000 kubikmeter hyttsten (masugnsslagg).
Enligt uppgift i Talgas ansökan till mark- och miljödomstolen kommer in- och utförsel av massor till och från fastigheten under anläggningsskedet (cirka nio-tolv månader) att ge upphov till cirka 11 000 transporter (22 000 fordonsrörelser). Det framgår inte av ansökan vilka vägar som ska nyttjas.
Eftersom grundvattnet ligger ytligt i stora delar av området måste grundvattennivån sänkas lokalt under tiden som anläggningen byggs.
Den färdiga fabriken kommer att kräva stora mängder kyl- och processvatten, totalt 14 miljoner kubikmeter vatten om året. Vatten ska pumpas in från Inre Hertsöfjärden till anläggningen. Behandlat avloppsvatten och uppvärmt kylvatten ska släppas ut till Sörbrändöfjärden.
Alla transporter till och från Talgas anläggning kommer att ske med lastbilar.
Transporter av farligt gods till anläggningen, så som fluorvätesyra, gasol och diesel kommer att ske via Gräsörvägen över Svartön och E4.
Fluorvätesyran kommer att anlända via hamn, antingen Luleå eller Piteå, och sedan transporteras i ISO-containers med lastbil till Talgas anläggning via Svartön och Gräsörenbron.
Övriga transporter till och från anläggningen kommer att ske via Hertsövägen genom Luleå till E4. I genomsnitt beräknas 19 lastbilar med grafitkoncentrat per dag komma till fabriken på Hertsöfältet från gruvan Nunasvaara Södra. Transporterna av tillverkad produkt, ut från anläggningen beräknas till 19 per vecka och avfallstransporterna till nio per vecka.
Talgas fabrik består av två processbyggnader; en grafitreningsanläggning och en anläggning för anodproduktion. I den våta grafitreningsprocessen används fluorvätesyra och svavelsyra för att koncentrera halten grafit till 99,95 viktprocent. I anodanläggningen processas den renade grafiten till anodmaterial, det är en torr process. Som mest räknar Talga med att producera 22 000 ton anodmaterial per år.
Stora mängder kvävgas krävs vid anodproduktionen och för att minska olycksriskerna vid transport av kvävgas i vätskeform kommer kvävgas att tillverkas på anläggningen. Kvävgasen kommer att lagras i två tankar på vardera 36 kubikmeter. Totalt räknar Talga med att producera upp till 19 500 ton kvävgas om året.
Produktionen kommer att vara i drift dygnet runt årets alla dagar, med undantag för planerade driftstopp. Ungefär 95 personer kommer att arbeta vid anläggningen.
Kommunens avdelning miljö och bygg föreslår att nämnden beslutar att inte ha något att erinra mot att Talga får tillstånd för verksamheten.