Här vågar många starta eget

Luleå kommun har sedan 2013 klättrat från plats 157 till plats 67 på Nyföretagarbarometern och många fler kvinnor än genomsnittet startar företag.

Entreprenörer. Majvor Müller och Camilla Sehlin arbetar på Nyföretagarcentrum Nord.

Entreprenörer. Majvor Müller och Camilla Sehlin arbetar på Nyföretagarcentrum Nord.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2017-02-27 17:07

Nyföretagarcentrum Nord undersöker varje år klimatet för nyföretagande över hela landet. Och Luleå kommun har de senaste åren letat sig högre och högre upp på listan. Camilla Sehlin är verksamhetsledare och rådgivare i Luleå och hon säger att flera saker ligger precis rätt i kommunen för att uppmuntra till entreprenörskap.

– Vi har ett väldigt bra företagsklimat, som är väldigt inkluderande. Det finns verkligen en framtidstro i kommunen, säger hon.

Förra året hjälpte Nyföretagarcentrum Nord 79 nya företag att komma ur startblocken. Och Luleå kommun landade på plats 67 av antal nya företag i landets kommuner på Nyföretagarbarometern. Inför det kommande året är målet 85 nya företag. Populärast är företag inom hälso– och sjukvård, och konsult– eller tjänstesektorn. Och i Luleå vågar många kvinnor sig på steget att starta eget.

– Vi har en hög andel kvinnor. 58 procent av personerna som har startat företag med vår hjälp är kvinnor, det är en tredjedel fler än genomsnittet i Sverige, säger Majvor Müller som är ordförande på Nyföretagarcentrum Nord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om