Här tar Elisabeth, 95 år, sitt livs första selfie

När Elisabeth Andersson, 95 år, höjer telefonen och ser sig själv på skärmen, trycker hon till och "klick" – så har hon tagit sitt livs första selfie. Det här var något hon fick lära sig på den studiecirkel för äldre där alla vill våga lite mer med sina mobiltelefoner. "Man måste följa med för annars blir man utestängd från samhället, men det är svårt", säger hon.

Elisabeth Andersson, 95 år, har precis tagit sitt livs första selfie. "Man måste hänga med i samhällsutvecklingen, eller försöka åtminstone", säger hon.

Elisabeth Andersson, 95 år, har precis tagit sitt livs första selfie. "Man måste hänga med i samhällsutvecklingen, eller försöka åtminstone", säger hon.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-05-26 15:00

Kaffet står på bordet och kakfatet skickas runt bland dem som sitter runt bordet. De fem damerna vid bordet knappar ihärdigt på sina mobiltelefoner, medan Birgitta Buska går runt och ger små råd. Det här är en studiecirkel för äldre som vill våga lite mer med sin mobiltelefoner. 

– Jag tror att vi som är äldre är lite fega och tror att vi gör fel när vi trycker, men det blir inte fel utan man kan återgå till där man var från början. Det finns alltid ett alternativ, säger Birgitta Buska, som är cirkelledare.

undefined
Cirkelledaren Birgitta Buska tillsammans med Elisabeth Andersson, Ann-Gerd Andersson, Rose-Marie Olsson, Marit Nuottaniemi och Kajsa Hansson.

Kajsa Hansson kämpar med sin telefon. För henne är den digitala världen helt ny.

– Det var skriva och ringa som gällde när jag jobbade, så det här är nytt för mig. Jag har ingen dator hemma så för mig är det här tufft. Man blir alldeles konfys när man trycker för man ska läsa och så ska man förstå det också, säger hon.

undefined
Kajsa Hansson lyssnar intensivt på Birgitta Buskas instruktioner. "Jag tycker det är mycket svårt, för jag kan ingenting. Det är så mycket som finns i telefonen och man ska göra så mycket, så det är svårt", säger hon.

För Elisabeth Andersson är den digitala världen inte något nytt. Innan hon gick i pension för omkring 30 år sedan arbetade hon på Försäkringskassan.

– Det är inget nytt men nog är det mer avancerat nu än den teknik vi då hade. Jag har en dator hemma och den tycker jag är lättare, men den här telefonen är mer avancerad, säger hon.

Elisabeth Andersson har skaffat sig en ny smartphone speciellt utformad för äldre, med större och tydligare text och symboler.

– Jag har lärt mig att ringa och att svara. Jag har även lärt mig att skicka sms och så har jag upptäckt alla appar som finns, men man måste träna, säger hon.

undefined
Elisabeth Andersson, 95 år, har lärt sig mycket om sin nya telefon. "Jag har också lärt mig att de jag inte vill ha något att göra med slänger jag i papperskorgen", säger hon.

Birgitta Buska har med tiden blivit en rutinerad cirkelledare för studiecirkeln som bedrivs genom ABF.

– Det här är säkert sjätte kursen jag håller. Det finns ett stort behov och studiecirklarna blir alla fullbokade på en gång. Den här kursen är den andra på våren som jag håller. Jag har ett häfte som jag följer. Det största behovet är att skicka sms, skicka ett e-mail och i största allmänhet att gå igenom en telefon för det finns så mycket där, säger Birgitta Buska.

undefined
Birgitta Buska visar Ann-Gerd Andersson och Rose-Marie Olsson en, för dem, ny funktion i telefonen.

Kajsa Hansson tittar upp från sin telefon och suckar.

– Jag tycker det är bra gjort att jag går en kurs. Vi är fyra stycken som går den för andra gången och jag tror vi behöver gå den en gång till, säger Kajsa Hansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!