Här tar de tag i bakteriehotet

Användandet av antibiotika i djursjukvården ska minska. Målet är en minskning med 30 procent på ett år och 50 procent på tre år.- Det är en viktig fråga både för djur och människor, säger Elisabeth Folkesdotter-Pekkari och Maria Karlsson på Djursjukhuset i Gammelstad.

Renlighet leder till mindre användning av antibiotika.

Renlighet leder till mindre användning av antibiotika.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-10-28 06:00
Det är förmiddag på Djursjukhuset, granne med väg 97. I väntrummet finns en rad fyrbenta patienter på väg till veterinär eller djurvårdare. En del hänger med huvudena, medan andra ser nyfiket förväntansfulla ut.
24 000 besök
Alla djur i väntrummet är hundar. Av 24 000 patientbesök förra året bestod 80 procent av hundar.
- Hundar med hudproblem är den största andelen patienter, hundar som kliar sig. Det är också de vanligaste raserna som är mest representerade i användandet av antibiotika, säger Maria Karlsson, veterinär.
Problemet med överanvändning av antibiotika uppmärksammades i samband med en konferens i våras i Piteå för anställda som arbetar med djurvård.
Unikt samarbete
Problemet med multiresistenta bakterier förekommer också i djurvärlden och utskrivningen av antibiotika minskat.
- Detta är ett unikt samarbete mellan distriktsveterinärerna och vi på Djursjukhuset. Det är också viktigt att djurägare får samma besked om de vänder sig till distriktsveterinären i Arjeplog eller till Djursjukhuset. Vad händer om tio år om vi fortsätter med överanvändningen? säger Maria Karlsson.
Trycket från djurägare finns förstås.
- Det råder stor öppenhet bland allmänheten men vissa djurägare vill ha ett recept i handen när de far från oss. Vi måste därför ge djurägaren en bra motivering när de ställer sina frågor, säger Elisabeth Folkesdotter-Pekkari, som är djurvårdare.
Det innebär att när antibiotika används så handlar det i första hand om korta behandlingar.
- Vi sneglar litet på hur man gör i den vanliga sjukvården.
På Djursjukhuset arbetar man i små team med olika ansvarsområden där bland annat städning och hygien går hand i hand.
Stängt på operation
Exempelvis får inte djurägaren längre följa med in i operationssalen när djuren ska sövas och opereras. Allt för att minska bakteriespridning.
Metoden som nu används i Norrbotten har fått uppmärksamhet i hela landet.
- Här på Djursjukhuset är vi 30 anställda där alla är involverade och känner sig delaktiga. Det är viktigt, säger Maria Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om