Här störtar korna ut i det fria

Betessläppet på Blomfeltsgården blev en blöt historia. De ystra kossorna hade egen pool i hagen – och de störtade villigt ner i vattnet.

KOSLÄPP. 48 kreatur sprang ut från Blomfeltsgården i Ale på söndagen.

KOSLÄPP. 48 kreatur sprang ut från Blomfeltsgården i Ale på söndagen.

Foto:

LULEÅ2015-05-31 14:20

Klockan 11 gick startskottet för kosläppet på bondgården i Ale.

Då kom 48 kreatur ut från ladugården. Först var de lite avvaktande, men så dånade de ut i den mjuka marken i hagen.

Sen blev det lite för mycket med alla människor och all frihet – så kossorna försökte komma in i ladugården igen.

– De är oroliga i början då de inte har vant sig vid att gå och beta. Då vill de tillbaka, sa Nils-Olof Rehnman, bonde.

Efter ett tag hade djuren vant sig. De fick dock en mycket blöt start på utesäsongen. Regn, lera och en stor vattensamling mitt i hagen.

– Det är extremt blött. Vi har varken kunnat så eller harva. Vi brukar vara nästan klara vid det här laget, men vi är minst en vecka bort, sa Nils-Olof Rehnman.

Betessläppet på Blomfeltsgården var inramat av Norrmejeriers arrangemang, där man bjöd på bullar, tipsrunda och aktiviteter för barnen.

Nils-Olof Rehnman räknade med att minst 1000 personer var på plats.

– Norrmejerier anordnar det här för att marknadsföra lokalproducerad mjölk. Här kan vi visa gården, sa Nils-Olof Rehnman.

Blomfeltsgården producerar ekologisk mjölk. I dag är den varan efterfrågad, men då Nils-Olof Rehnman lade om till ekologiskt 2001 var det uppförsbacke i flera år.

– Det dröjde fem år innan vi fick leverera. Norrmejerier var lite defensiva. Men så började kommunerna köpa ekologisk mjölk till skolorna. Då fick vi leverera.

Just nu är däremot världsmarknaden för mjölk pressad, vilket ger låga ersättningar till bönderna även i Norrbotten.

Luleåborna Lars och Johanna Furberg hade tagit med sig dottern Pauline för att titta på evenemanget.

– Vi har varit med Pauline på kosläpp tidigare. Hon tycker om det, sa Johanna Furberg.

Paret tycker att det är viktigt att deras dotter får kunskap om matens ursprung, och då passade det bra att åka till en bondgård.

– Hon får känna på djuren på riktigt. Se hur stora de är och hur de låter. Det är bra att ha en naturlig relation till var maten kommer ifrån, sa Lars Furberg.

Många familjer var på plats. Jonas Östman och Linda Öhlin hade kört till Ale från hemmet i Klöverträsk med dottern Smilla för att bevittna sitt första kosläpp.

– Det var roligt att se hur de hoppade, sa Jonas Östman.

Familjen brukar handla både ekologisk och vanlig mjölk, men vill framför allt köpa lokalproducerat.

– Det känns bättre att gynna lokala bönder. Det håller betesmarkerna öppna också, sa Linda Öhlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om