Trafiken har stängts av på gatan mellan domkyrkan och Luleås stifts kanslibyggnad som den här dagen ska få gestalta Valleby museum. Den vanliga skylten är nedplockad och ersatt av en Valleby museum-skylt. På bottenvåningen har egyptiska statyer placerats ut i glasmontrar.
– Vi ställer gärna upp och lånar ut byggnaden och har gjort det till flera filminspelningar. Det är roligt att Luleå stift får synas i ett helt annat sammanhang än vanligt, säger stiftets pressekreterare Alexandra Nyman.
En brandbil står parkerad utanför. Ronny Englund från räddningstjänsten i Piteå har kört upp den till Luleå på sin lediga dag.
– Det är kul att få se vad som händer bakom kulisserna och jag hade inte så mycket bättre för mig ändå. Men blir det ett större larm i Piteå måste jag köra tillbaka den, säger han.
Ett gäng statister väntar på att få göra entré i nästa scen.
– Bara att få se hur det fungerar är väldigt roligt, även om det kan vara lite jobbigt att ta om flera gånger, säger Antonia Nyman, 10 år, från Luleå.
Hon har själv läst i stort sett samtliga LasseMaja-böckerna.
– Det finns så många, men alla utom tre har jag läst. De är jättebra.
Tore Isaksson, 67 år, är pensionerad möbelsäljare från Luleå. Han har varit med i 48 filmer och ibland har han haft repliker.
– Det har gått så långt så att de ringer till mig och säger att jag ska vara med, om de behöver en flintskallig man i en scen. Det bästa är att man träffar mycket folk och alla kontakter man får.
Orden ”Tystnad tagning” yttras och sedan ”Varsågoda!” Därefter börjar de båda huvudpersonerna, tätt följda av statisterna, springa upp längs gatan för att fråga brandmännen vad som har hänt. Det har brunnit på museet och branden misstänks vara anlagd avslöjar en brandman för de nyfikna detektiverna.
– Jag har skådespelat ända sedan jag var en liten knodd och båda mina föräldrar är skådisar, berättar Ellen Sarri Littorin, 11 år, från Stockholm, som spelar Maja.
Hon har tidigare medverkat i produktioner för vuxna, som ”Jimmie”, ”Den inre cirkeln” och ”Revansch”.
Jämnåriga Elis Nyström från Uppsala spelade barn till tomten i fjolårets julkalender ”Panik i tomteverkstaden” i SVT.
Det har gått två veckor av inspelningen, och de har många veckor kvar, men de tycker inte att det är några problem att jobba på sommarlovet.
– Det här är ju kul, så det är som att ha sommarlov även om man jobbar, säger Elis Nyström.
De bor på camping med sina föräldrar och syskon. Elis småsyskon har fått vara med som statister, berättar han.
På helgerna måste de läsa in sig på nästa avsnitt och plugga repliker.
– Vår regissör har sagt att vi ska kunna våra repliker, men vi ska säga dem som att det var våra egna ord och byta ut ord ibland så att det känns bättre. För det är ju en vuxen människa som har skrivit manuset, förklarar Ellen Sarri Littorin.
De båda kände inte varandra innan, men har blivit bra kompisar som kan leka tillsammans mellan tagningarna – bara de är rädda om sina kläder.
– Det är betydligt roligare att ha med någon i ens egen ålder, säger Ellen Sarri Littorin.
Regissören Ted Kjellsson kommer från Skåne, men bor sedan 20 år tillbaka i Skellefteå, där han hamnade då han gick scenografiskolan efter filmlinjen på Kalix folkhögskola.
– Jag ville lära mig scenografi eftersom jag ville kunna göra film med mycket roliga effekter. Västerbotten var en hubb för unga filmare och så träffade jag kärleken, berättar han.
Han har arbetat en hel del med barnproduktioner genom åren.
– Jag gillar egentligen skräckfilm och de har ju samma typ av tydligt bildspråk. Så för mig är det ganska lika.
Han tycker att barn ofta är mer fokuserade än vuxna och att det är en fördel att de inte har lagt sig till med några maner från olika skådespelarutbildningar.
Han har själv tre egna barn och två bonusbarn och menar att det är den bästa skolan.
– Har man genomlevt två bonusdöttrars pubertet så vet man att ingenting är särskilt farligt, säger han med glimten i ögat.
Ted Kjellsson försöker ta barnen på allvar och när han nu gör LasseMaja gör han den utan allt för mycket flams.
– Jag vill att det ska bli en både cool och familjevänlig serie och att man ska tro på att Valleby finns, säger han.
Har du själv läst LasseMajas detektivbyrå för dina barn?
– Ja, hela tiden. Och jag läser ju med olika röster, så det har nog påverkat rollbesättningen. Till exempel blev det en skånsk polismästare, berättar han och skrattar.