Här släpps Luleås nya kranvatten på

Idag släpptes det första vattnet ut från 315-miljonersanläggningen i Gäddvik. Men Luleåborna kommer i veckan få blandat i kranarna. Vatten som till och med kan vara grumligt.

NYTTA VATTEN. Vattenverket har kostat 250 miljoner att bygga. Rören 65 miljoner att lägga. Men nu är det klart. Under tisdagen släpptes det första vattnet från det nya verket ut i kranarna hos Luleåborna.

NYTTA VATTEN. Vattenverket har kostat 250 miljoner att bygga. Rören 65 miljoner att lägga. Men nu är det klart. Under tisdagen släpptes det första vattnet från det nya verket ut i kranarna hos Luleåborna.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-11-03 14:41

Känns vattnet i kranen annorlunda? Under tisdagen vreds kranarna på i Luleås nya vattenverk i Gäddvik, en investering på sammanlagt 315 miljoner kronor som gör att Luleå kan växa. Det ska även skydda Luleborna mot farliga parasiter som cryptosporidium, som tidigare slagit till i Östersund och Skellefteå.

– Idag har vi släppt på vattnet mot stan. Under dagen kommer flödet successivt öka. Under onsdagen kommer det ligga på cirka 50 från det nya och 50 från det gamla. Nästa vecka kommer vi vara i full drift, säger Patrik Fahlén, driftschef.

– Då kommer vi stänga ner det gamla som sedan har jobbat på sedan 1954.

Men de närmaste dagarna kan vattnet vara grumligt.

– Det är när man släpper på i rören som flödena kan ändras. Då kan det tillfälligt bli grumligt, säger Patrik Fahlén.

Vattenverket har en kapacitet på att ge vatten till 100 000 personer, men kan bygga ut om Luleå växer. Dessutom kan det ställas om till att hämta in ytvatten från älven om något skulle gå fel i grundvattenupptaget.

– Och om det skulle bli något utsläpp i älven så har vi en reservoar med vatten som räcker i två veckor, säger Petra Viklund, VA-ingenjör.

Hur kommer Luleåborna märka skillnaden i det nya vattnet?

– Grundvattnet är likadant. Det som är skillnaden är att vi kan avskilja mer partiklar än i det gamla verket. Egenskaperna kommer vara detsamma, men partiklarna blir färre. På sikt kommer det ge ett fräschare vatten i hela systemet, säger Patrik Fahlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!