Här skrevs radiohistoria

Rundradions svenska vagga stod i Boden. 1921 skedde den första sändningen. I Luleå stod kung Gustaf V beredd vid mottagaren."Förbannat", var det första som kom ur radiomottagaren.Kopplingarna krånglade för telegrafkommissarie Axel Jenner i Boden.- Det låter ganska bra det där, sade majestätet.

Rudolf Davander vid mikrofonen under en utsändning från Boden radio.

Rudolf Davander vid mikrofonen under en utsändning från Boden radio.

Foto:

LULEÅ2009-05-09 06:00
Kjell Ågren och Bengt Lundberg är två pensionärer som i två års tid forskat i Boden radios historia. Ågren var tidigare anställd vid F 21 och Lundberg vid Teracom. De återger anekdoten kring Sveriges radiopremiär.
- Det är för jäkligt att denna radiostation inte uppmärksammats, säger Kjell Ågren.
Kungen på plats
Det var från Bodens radiostation som de allra första radioutsändningarna i Sverige skedde. Det var en stor sak, så stor att kung Gustaf V besökte Boden när stationen uppfördes. Han hade också rest till en utställning i Luleå för att lyssna på landets första rundradioutsändning.
Det var den som inleddes med en svordom eftersom kopplingarna krånglade i radiobunkern i Boden och telegrafkommissarie Jenner drog till med kraftuttrycket i tron att inget kom ut i sändning.
Boden radios historia börjar flera år innan rundradiopremiären. Det är den tidigare historien som inte tidigare är berättad och som Kjell Ågren och Bengt Lundberg vill berätta.
Krigsfångar hälsade
- Det var via Boden radio som 7 900 krigsfångar under första världskriget fick skicka hälsningar och det var på samma station som nyhetskommunikéerna från krigets båda sidor togs emot och vidarebefordrades till svenska tidningar, säger Kjell Ågren.
- De översattes i Boden och sändes via morse till Stockholm och Svenska telegrambyrån. Det som, sedan blev Tidningarnas telegrambyrå, TT.
Före sin tid
Att det blev Bodens radio som fick denna betydelse berodde på radiovågorna.
- De hoppade över Vaxholm och de andra sydliga stationerna. I Boden gick det bäst att ta emot, säger Bengt Lundberg.
När Boden radio också började med de första rundradiosändningarna var den före sin tid.
- Radiostationens personal sjöng och läste upp dikter. Sedan bildades en radioklubb och den började sända reklamradio, säger Bengt Lundberg.
Radiobunkern kvar
Det som återstår av den svenska rundradions vagga är betongbunkern på Degerbergsmyren i Boden. Den har ingen radioutrustning kvar, den finns på annat håll.
- Vi har uppvaktat Riksantikvarieämbetet om en byggnadsminnesförklaring av radiobunkern. Den är värd att bevara, säger Kjell Ågren.
Svenska rundradios historia är inte bara kopplad till Motala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om