Här ska Luleås kreativa hjärnor samlas

Bergströmska gården ska i framtiden samla Luleås kreativa hjärnor.Dataspelsdesign, programmering och 3D-utskrifter ska fylla handelsmannens gamla hus.På så sätt ska den dolda industrin bli synlig.

2015 kan Bergströmska gården öppnas igen. Nu för teknikintresserade och företag inom kreativa näringar.

2015 kan Bergströmska gården öppnas igen. Nu för teknikintresserade och företag inom kreativa näringar.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-02-21 16:52

Vid årsskiftet till 2015 ska huset där komministeränkans Apolonia Eriksdotter Gestraenia för över 300 år sedan slog ner bopålarna öppnas igen. Det ska bil en plats för de kreativa företagen, men även ett Maker space, vilket är ett labb för allmänheten. Där ska man kunna designa smycken och skriva ut dem i 3D-skrivare, lära sig programmera och ha dataspelsträffar.

På gården till huset ska fastighetsägaren Galären bygga ett orangeri med ett kafé.

– Vi behöver få den här branschen synbar genom att göra ett Science park för den kreativa näringen, säger Matz Engman, vd Luleå näringsliv.

– Jag ser det här som Bergströmska gården fas ett. Fas två blir ett Science park och vi har lite lokaler för det också. Det här är början.

Han menar att det här framför allt är en satsning på unga kvinnor.

– De måste bli kvar i Luleå. Den här kreativa näringen handlar inte bara om IT, programmering eller webb. Det handlar om design, film och foto också, säger Matz Engman.

Luleå näringsliv har försökt få företag att flytta ut till Aurorum-området.

– Men man känner inte att det är den kreativa miljö man vill vara i, man vill vara med att skapa huset man sitter i och sitta mer öppet.

Bakom Luleå Maker space ligger Peter Parnes, professor på LTU.

– Om man ser till andra Maker space i världen så leder det här vidare. Man träffar likasinnade och skapar företag.

FAKTA Bergströmska gården

Redan 1692 uppfördes den första "bergströmska" byggnaden av Apolonia Eriksdotter Gestraenia, änka efter stadens första komminister. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1826. Gårdens namn kommer från handelsmannen Christoffer Bergström som övertog gården runt sekelskiftet.

Källa: Luleå kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om