Här ska flyktingarna få hjälp

Piteå ska öka flyktingmottagandet och ta emot 300 personer per år. Luleå och Arjeplog är på väg att följa efter, men där är inga siffror klara ännu.

MOT FINLAND. Flyktingar från Syrien, Somalia och Irak kliver                                    på bussen som ska ta dem till Haparanda. Luleå har blivit en transitplats för flyktingströmmen till Finland.

MOT FINLAND. Flyktingar från Syrien, Somalia och Irak kliver på bussen som ska ta dem till Haparanda. Luleå har blivit en transitplats för flyktingströmmen till Finland.

Foto: Kamar Eddine Abdessamad

LULEÅ2015-09-09 19:05

Torsten Fors, integrationssamordnare på länsstyrelsen, tycker att beskeden från kommunerna är bra.

– Norrbottens kommuner har alltid tagit ansvar. Tidigare har det gällt finska krigsbarn eller ryska barnhemsbarn. Man har en tradition av att ställa upp för de som har det svårt, säger han.

Piteå gick på tisdagen ut med att kommunen ville ta emot fler flyktingar. Målet är 300 flyktingar per år, inklusive ensamkommande barn.

– Det kommer att bli den kommun som har allra flest platser i länet. Det här kommer att ske successivt. Piteå kommer inte att öka direkt, det är omöjligt, säger Torsten Fors.

Det slutgiltiga beslutet ska tas av fullmäktige i slutet av september. Helena Stenberg (S), kommunalråd i Piteå förklarar varför man vill ta emot fler flyktingar:

– Vi har flera skäl. Solidaritet, att hjälpa människor på flykt, men också utveckling. Vi vill bli fler och utvecklas i mångfaldens tecken, säger hon.

Piteå har bostadsbrist i dagsläget, och det innebär att kommunen måste arbeta hårt för att lösa situationen.

– Vi kommer nu att tillsätta en arbetsgrupp och ska arbeta intensivt med det, säger Helena Stenberg.

Men det är inte bara Piteå som vill ta emot fler flyktingar.

– Luleå aviserar också att de ska höja sitt mottagande, men har inte presenterat några siffror, säger Torsten Fors.

Detsamma gäller Arjeplog. Dit åker Fors i oktober för att diskutera hur kommunen ska kunna ta emot fler flyktingar.

– Det brukar vara bra att diskutera helheten. Hur många man mäktar med att ta emot utifrån kommunens förhållanden, säger Torsten Fors.

De senaste åren har Norrbottens befolkning ökat, och skälet till det är invandring.

– Trenden har varit att utlandsfödda flyttar när de får uppehållstillstånd. Men i dag blir betydligt fler kvar. Man blir bekräftad och är behövd i Norrbotten i dag, säger Torsten Fors.

De starka flyktingströmmarna i Europa innebär att många människor kommer till Sverige.

De senaste två veckorna har ungefär 3200 personer sökt asyl, enligt Migrationsverket. Myndigheten arbetar nu med att kunna ta emot 4000 per vecka, och anser att man är bättre rustad i dag än tidigare.

– Vi har varit med om svårare situationer förr, och vi klarade det trots att vi inte hade samma goda organisation som idag, säger Tolle Furegård, centralt beredskapsansvarig, i ett pressmeddelande.

Flyktingmottagandet

FAKTA

Så här många flyktingar tar kommunerna emot varje år.

Siffrorna kommer att öka i vissa kommuner.

I siffrorna ingår inte ensamkommande barn.

Arjeplog: 15

Arvidsjaur: 25

Boden: 50

Gällivare: 30

Haparanda: 20

Jokkmokk: 30

Kalix: 20

Kiruna: 30

Luleå: 100

Pajala: 20

Piteå: 100

Älvsbyn: 30

Överkalix: 20

Övertorneå: 20

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om