Här ska fejas och putsas i Petrus medeltida kyrka

Nederluleå medeltidskyrka får en rejäl uppfräschning och ansiktslyft. Den första renoveringen på 44 år genomförs och efter nyår hålls kyrkan stängd i fem månader.

RENOVERING PÅGÅR.

RENOVERING PÅGÅR.

Foto:

LULEÅ2015-11-01 11:02

Kyrkan i Gammelstad har fått ett något annorlunda utseende. Bänkar är borta för här ska renoveras.

– Det handlar om att renovera hela kyrkan. Vi lossar på bänkraderna bland annat för att kunna lossa på kyrkfönstren. I januari ska kyrkan stängas och vara stängd i fem månader, säger kyrkoherden Richard Marklund.

Kyrkan är från medeltiden och invigdes, enligt traditionen den 29 juni 1492. Denna dag är aposteln Petri dag och kyrkan är helgad åt Petrus. Det är i princip samtidigt som när Christofer Columbus ”upptäckte Amerika", han landsteg den 12 oktober 1492 på en av öarna i Bahamas. För tredje gången på 80 år genomgår Norrlands största medeltidskyrka en renovering, de tidigare gjordes 1936 - 1937 och senast 1969 - 1971.

Att renovera en medeltidskyrka är inte som att byta kök i ett modernt hem. Svenska Kyrkan har anlitat proffs, tre konservatorer, som har anlitats för att inom sina speciella områden ge expertråd.

Dessutom ska en konservator inom muralt måleri rengöra väggar, tak och målningar i koret.

– Etapp två av renoveringen inleds i början av januari. Den tionde januari hålls den sista förrättningen och sedan hålls kyrkan stängd i fem månader.

Under tiden för renoveringen och då kyrkan hålls stängd ska alla förrättningar hållas i Stillhetens kapell vid kyrkogården i Gammelstad. Kapellet har redan använts för annat än begravningar, som till exempel dop.

Nederluleå kyrka är inte bara en angelägenhet som kyrka och kyrkorum.

Den är också viktig och intressant ur kulturhistorisk synvinkel.

Runt kyrkan ligger kyrkstaden som består av 408 stugor uppdelade i 553 kammare. Gammelstads kyrkstad, med sin levande kyrkstadstradition, upptogs den 7 december 1996 på Unescos världsarvlista över för mänskligheten omistliga kultur- och naturmiljöer.

Kyrkans innerväggar är putsade och vitkalkade. I koret finns målningar från 1500-talets början som antas vara utförda av Albertus Pictors verkstad eller skola. Albertus Pictors ( född i Tyskland kring 1440-45, död 1509 ) var en tysk-svensk kyrkomålare verksam främst i Mälardalen där han målat 39 kyrkointeriörer. Spännande kuriosa är att Albertus Pictors illustration från Täby kyrka av döden som spelar schack inspirerade Ingmar Bergman till den motsvarande berömda scenen i filmen Det sjunde inseglet från 1957. I scenen spelar riddaren Antonius Block schack med den personifierade rollgestalten döden. Albertus Pictor själv förekommer som en figur i filmen.

0920 263030

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om