Här ska det byggas nytt i Luleå

Byggföretaget HÖ Allbygg vill bygga flerfamiljshus på Gamla Björkskatan. Företaget har ansökt hos kommunen att få köpa mark där.

BYGGER NYTT. HÖ Allbygg har ansökt hos kommunen om att få köpa en markbit på Gamla Björkskatan för att bygga flerfamiljshus. Till höger villorna på Midsommarvägen.

BYGGER NYTT. HÖ Allbygg har ansökt hos kommunen om att få köpa en markbit på Gamla Björkskatan för att bygga flerfamiljshus. Till höger villorna på Midsommarvägen.

Foto: Samuel Nyberg

LULEÅ2015-07-14 17:06

– Det är mark som står obebyggd där och det råder ju bostadsbrist i Luleå, säger Peter Fahlblom, vd i HÖ Allbygg.

Luleås heta bostadsmarknad lockar entreprenörer.

HÖ Allbygg är ett Kalixföretag med kontor i Kalix och Luleå. Nu är alltså företaget intresserat av om område på Gamla Björkskatan.

Vd Peter Fahlblom bekräftar att så är fallet.

– Området ligger nedanför Midsommarvägen. Det finns en fyrkant där som är helt obebyggd.

Vad är det för typ av hus ni planerar att bygga om ni får köpa marken?

– Om det är möjligt att vi får köpa marken så kan det handla om flerfamiljshus, tvåvåningshus för de måste passa in i bebyggelsen det finns ju redan nu villor i området.

I början av 1970-talet, när Stålverk 80-projektet drev fram ny bebyggelse på alla håll i Luleå, byggdes några hundra villor kring ett antal säckgator kring Midsommarvägen och Vårvägen.

Det var den första delen av en större stadsdel, som ursprungligen benämndes Norra Björkskatan. Namnet kortades snart till Björkskatan. Det planerades också för byggande av flerfamiljshus vid området ovanför vårdcentralen men allt fick ett stopp när planerna på Stålverk 80 skrotades. Under många år fanns endast de färdiga husgrunderna som ett bevis på att Stålverk 80 inte blev av.

Så småningom bebyggdes också dessa tomter.

Björkskatan är belägen på en björkbevuxen udde, därav namnet på området. HÖ vill inte enbart bygga på Björkskatan.

– Det nya området på Kronan är också ett alternativ där vi vill vara med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om