Cirka 1 500 bullar står redo i väntan på att gräddas. Någon gång under natten mot torsdag startar bagarnas arbete att nonstop baka inför Kanelbullens dag. Städaren Marcus Forsberg har rullat in den sista sticken(vagnen) med 300 bullar.
– Allt ska vara klart klockan sju på morgonen och sedan fortsätter de baka under dagen, säger Emelie Berg som jobbar i butiken på Condis.
Emelie Berg har jobbat på konditoriet mitt i stan i fem år och berättar om hysterin på kanelbullens dag.
– Det brukar komma in folk hela tiden. Men då är vi tre personer som jobbar när det är som ruschigast.
Runt 900 av bullarna är förbeställda och samtliga bakas utan smör, mjölk och penslas med vatten. Så har det varit så länge Emelie Berg har jobbat där.
– Det är väl för att många ska kunna äta dem, säger hon.
Även på Holms har de mycket att göra. På onsdagseftermiddagen hade konditoriet fått in beställningar på totalt 907 bullar till flera företag.
– Vi har en stor beställning på vanliga kanelbullar som ska hämtas innan stämning i dag. Det är ett företag som har beställt cirka 500 bullar, säger Robin Lindström som jobbat i butiken i två år.
Han uppskattar vagt att runt 1 000 bullar kommer att bakas till bara butiken.
– Kanelbullschefen (ägaren) kommer in klockan tre i natt och börjar baka. Sedan är de minst tre bagare.
Kanelbullen var lyxfika på 1950-talet och nu är den ett måste på fikaborden. Förra året sålde bagare och konditorier över hela landet runt sju miljoner kanelbullar på Kanelbullens dag, enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Då åt mer än hälften av svenskarna den numer världskända bullen.
– Det är roligt att se hur en bulle kan göra en så stor hysteri på en dag. I vilken annan bransch ser det ut så här? Så mycket högtider som det är i bagaribranschen, säger Ida Ask, delägare.
Det är tredje gången Lilla Skafferiet är med om kanelbullens dag och Ida Ask berättar att beställningarna har rasat in. Runt 900 bullar ska bakas till företag och mellan 700–1 000 till caféet gissar hon.
– Man blir glad av att se hur så många tar sig tid att baka och köpa bullar för att uppmärksamma sin familj, vänner och jobbarkompisar.
Det är också premiär för den nya raw food-kanelrullen som är gjord på nötter i stället för mjöl, kokosolja som matfett och dadlar som ersätter vitt socker.
– Vi kallar den inte för kanelbulle utan rulle. Den är inte fluffig som en vanlig kanelbulle.
Förutom rawfood-rullen har de traditionella kanelbullar och bullar utan laktos.