Skrindor, plåtar och karameller.
Här i garaget på nio kvadratmeter tillverkar Ulrika Fjellborg ”Super salty salmiak”, som blivit utsedd till både Sveriges och Finlands bästa lakrits.
Allting började för tio år sedan när hon och sambon Patrik väntade deras första gemensamma barn Gustav, som i dag är nio år.
– Jag är en människa som hela tiden behöver saker att göra. Jag läste någonstans att det skulle vara i stort sett omöjligt att koka polkagrisar hemma. Men jag hade en bekant vars pappa gjorde det och då lyckades jag också knäcka den koden.
Det började som en hobby, men nu håller företaget verkligen på att växa ur huset.
I juli slutar hon sin anställning på ett apotek på Storheden.
Då satsar farmaceuten Ulrika Fjellborg istället helhjärtat på sitt företag efter 20 år med mediciner.
– Det är superläskigt, men spännande. Jag hade aldrig trott att det skulle gå så här bra. Det var väldigt segt i början innan jag hittade min nisch och mina produkter.
Vad var svårigheterna?
– Temperaturen, att se när sockermassan är klar. Sockerkemin är jätteknölig, säger Ulrika Fjellborg.
Efter polkagrisar ville hon testa nya smaker – och det har inte varit utan svettdroppar på vägen.
Det som vi med glädje stoppar i munnen är inte lika enkelt att framställa.
Fjellborg har dock haft stor hjälp av sitt kemiintresse.
– Jag ville testa naturliga ingredienser som åkerbär och hjortron istället för de syntetiska smakerna, men då får man problem med sockret, glukos och geleämnen. Luftfuktighet och mognaden på bären spelar också in. Jag knäckte det också, men det blev många misslyckanden på vägen.
Hur kom du in på att det skulle bli ett företag av det hela?
– Jag började sälja på marknader bland annat i Gammelstad och i byar där bekanta hade små marknader.
Ulrika Fjellborg visade även upp sig på Hantverksmässan i Arcushallen och det gav ringar på vattnet.
Hennes första butikslansering var på barnklädesbutiken Hafva, som då låg på Kungsgatan i Luleå.
Efterfrågan växte och 2012 startade hon en enskild firma när trycket blev större än en hobby.
Hennes filmer med båda polkagrisframställning och olika smaker av kolor spred sig på sociala medier och 2015 blev Ulrika Fjellborg inbjuden till Lakritsfestivalen i Globen. De hade tidigare inte haft någon deltagare som visat upp hantverket. På plats fanns även finska Salmiakföreningen, som håller en motsvarande tävling varje år i Helsingfors.
De gillade hennes smaker, men ville ha en ännu mer salt kola.
Sagt och gjort åkte Ulrika hem till garaget igen, laborerade med ingredienser och åkte med den till Finland för att tävla 2016.
– I och med att jag kan mycket om kemi är jag ganska kompis med socker. Jag maxade kolasmeten med salt och så mycket smaker som det bara gick innan sockret faller isär och blir sås. Då blev det ”Super salty”, som tagits emot med öppna armar.
Efter segern i Helsingfors 2016 har kurvan pekat spikrakt uppåt för Ulrika Fjellborgs företag Gammelstad knäck och karamell. Du kan bara vinna en gång i den finska varianten, men i februari firade de 20 år och bjöd in alla 19 tidigare segrare samt sex nya smaker. Den tävlingen plockade hon också hem och följde upp med att vinna på Lakritsfestivalen i Globen i april.
Hur hinner du med ett heltidsjobb och karamelltillverkningen samtidigt?
– (Skratt) Jag ringer min syster när det är kris och behöver packas. Ibland sitter vi hela familjen vid köksbordet. Gubben sätter etiketter, jag hackar och syrran packar. Om någon hälsar på får de vara med och packa kola.
Nu väljer hon att satsa allt på sitt företag.
– Jag får nya lokaler senare i år, men det kommer att kännas vemodigt att lämna garaget där allt började, säger hon.