I december 2017 slog Alcatraz upp portarna i Notviksstan till det som de själva beskriver som Sveriges största multiarena. På 10 000 kvadratmeter fanns bland annat en gokarthall, arkadspel, paintball, lazergame, restaurang, bowling, spa och stora konferenslokaler. Bakom den enorma satsningen låg hotellentreprenören Stefan Karlsson som även drev Hotell Savoy i Luleå.
Efter endast två år, i slutet av maj 2019, sålde Stefan Karlsson verksamheterna till fastighetsbolaget Galären som redan ägde fastigheterna där Alcatraz och Savoy låg.
Ganska snabbt drogs planer upp för att utveckla och effektivisera verksamheten. Sen kom pandemin.
– I slutet av 2019 började vi arbeta med att ta fram en plan för hur vi skulle kunna förbättra vissa ytor. I januari 2020 skulle jag ha en dragning om det men då kom pandemin och vi tänkte att vi får vänta en månad, för då lät det ju som att det skulle gå över snabbt, men sen fick vi vänta en månad till... och nu har vi facit. Sedan har det där legat i bakhuvudet, säger JP Pozzi, platschef på både Alcatraz och Hotell Savoy.
Alcatraz har haft öppet under pandemin, med vissa undantag, men det har inte varit en lätt tid enligt JP Pozzi. Pandemin, med alla dess restriktioner, är givetvis svårhanterlig för en verksamhet som i mångt och mycket går ut på att sällskap, stora som små, ska träffas och roa sig med de aktiviteter som finns i huset.
JP Pozzi vet att en liknande verksamhet i Stockholmsområdet gått i konkurs och det är en befogad fråga om även Alcatraz i Luleå varit nära att stryka med.
– Nej. Konkurs är inget ord som finns i Gunnars vokabulär (skratt). Vi har jobbat i det tysta och har turen att ha en stark ägare i Galären som vill utveckla Luleå, säger JP Pozzi.
Galären, med nämnde ägaren Gunnar Tåhlin i spetsen, vill ta nya tag med Alcatraz. Nu börjar det bli dags att lansera den nysatsning som genomförs – två pandemiår senare än planerat. Att hitta synergieffekter med Hotell Savoy samt att använda de 10 000 kvadratmetrarna på bästa sätt har varit centralt i förändringsarbetet. Det fungerade helt enkelt inte bra tidigare, enligt JP Pozzi. Varken för personal eller kund.
– Ett första steg nu är att göra allting mer effektivt, säger han.
I augusti 2021 flyttade region Norrbotten in sin vaccinationsverksamhet i lokalen där gokarten låg förut. Där kommer de vara april ut och därefter kommer vaccinhallen förvandlas till en permanent eventlokal för upp till 900 personer.
I den andra delen av hallen, där det tidigare fanns en second handförsäljning, har en ny gokartdel byggts upp genom att ta en del yta av den gamla gokarthallen. Inom kort är den delen helt klar.
– Tidigare fick vi lyfta ut hela gokartdelen när vi skulle ha event. Det slet på grejerna och var inte bra, säger JP Pozzi.
Eventhallen ska hyras ut till exempelvis stora konferenser och den kan även användas till nattklubb, biograf och andra uppträdanden.
– Det blir Luleås största livescen, säger JP Pozzi.
Den stora förändringen på gocartsidan är att de gamla högljudda bensindrivna gokartarna är utbytta mot elkarts vilket ger en helt annan upplevelse enligt JP Pozzi. Dessutom är det mer miljövänligt.
– Elkartar är tysta så vi ska kunna köra event i lokalen bredvid samtidigt.
Enligt JP Pozzi har det även visat sig att elkarts lockar andra kundgrupper som kanske drar sig för att köra när det är avgaser och en bensinmotor som lever om. Hastigheten på en elkart kan enkelt begränsas via en kontroll som Alcatraz styr över vilket kan vara lämpligt när barn ska köra.
Alcatraz har även investerat i en dubbelkart.
– Det är för rörelsehindrade och små barn. Det är jätteviktigt att alla kan vara med och prova något kul, säger JP Pozzi.
Alcatraz nystart innebär stora investeringar. En enda elkart kostar uppåt 140 000 kronor och Alcatraz har nio men totalt sett är investeringen betydligt större än så.
– Det har nog kostat ett ansenligt antal miljoner. 5-6 skulle jag tippa, säger JP Pozzi.
De flesta delar av Alcatraz ska med tiden göras om eller utvecklas på något sätt.
– Vi har även köpt in 30 nya arkadspel. Vi har fått mycket kritik för den delen. Maskinerna har varit slitna och gått sönder mycket. Vi har fått lägga mycket pengar på att reparera, säger JP Pozzi och fortsätter:
– Men Rom byggdes inte på en dag. Det är gocarten, eventen och arkaden som vi gör i första svängen.