Här ökar bostadspriserna mest

Bostadsmarknaden i Luleå är fortsatt het men den största procentuella prisökningen sker nu i Boden där priserna på bostadsrätter och villor ökat med 25 procent det senaste året.

PRISSTEGRINGAR. Mäklaren Daniel Johansson till vänster berättar att efterfrågan på bostäder är större än tillgången och därför stiger priserna.

PRISSTEGRINGAR. Mäklaren Daniel Johansson till vänster berättar att efterfrågan på bostäder är större än tillgången och därför stiger priserna.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-03-13 12:52

Åter är det säljarnas marknad i fyrkantsområdet.

I Luleå har priserna på bostadsrätter och villor ökat under många år men nu märks en förändring också i grannkommunerna Boden och Piteå.

Medelpriset för en bostadsrätt i Norrbotten är 15 000 kronor per kvadratmeter, för Luleå 21 000 kronor och 6 700 kronor i Boden.

Medelpriset för villor i Norrbotten är 1,3 miljoner kronor, i Luleå 2,3 miljoner kronor, i Boden 1,3 miljoner kronor och i Piteå 1,2 miljoner kronor.

– I Luleå har priserna på bostadsrätter stigit stabilt under en längre period medan villorna ökat kraftigt under den senaste tiden. Prisutvecklingen kan förklaras av en rad faktorer. Bland annat är inflyttningen till Luleå fortsatt hög och det finns inte längre några lediga hyresrätter. Dessutom fortsätter universitetet att växa vilket självklart driver upp priserna då många som flyttar hit från storstäder är vana vid en annan prisbild.

– När det gäller villamarknaden kännetecknas den av ett extremt lågt utbud och det pressar upp priserna på de få bostäder som finns ute till försäljning, säger Daniel Johansson, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Luleå.

Att priserna i Boden ökar är heller inte förvånande.

– Vi har flyttströmningar mellan Boden och Luleå. Sävast ligger nära Luleå.

Hur ser prisbilden ut över ett längre perspektiv?

– På tio år har priserna närmast fördubblats. I Luleå finns en positiv inflyttning så här måste vi bygga.

Bostadspriser

Fakta

Prisutveckling Bostadsrätt i procent

Ort 3 månader 12 månader

Riket 1 11

Norrbotten 3 11

Luleå 1 17

Boden 5 25

Statistiken baseras på försäljningen av 216 bostadsrätter under december 2014 till februari 2015.

Prisutveckling Villa i procent

Ort 3 månader 12 månader

Riket 2 11

Norrbotten 6 17

Luleå 4 18

Piteå 1 14

Boden 7 25

Statistiken baseras på försäljningen av 181 villor under december 2014 till februari 2015.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om