Under två veckor genomför Ung företagsamhet i Norrbotten aktiviteter för både grundskolan och gymnasieskolorna i Norrbotten. En av dessa ägde rum på torsdagen – där de gymnasielever i Luleå som driver UF-företag (Ung företagsamhet) fick möjligheten att pitcha sina idéer för näringslivet och beslutsfattare.
– Det här är ett av våra evenemang som vi gör för att eleverna ska få ut ännu mer av sitt UF-år, säger Carolina Heimdahl, regionchef för Ung företagsamhet i Norrbotten.
Vidare berättar hon att eventet syftar till att skapa en kontaktyta mellan skolan och näringsliv.
– Det ligger i kommunernas intresse att ungdomarna får förståelse för att de kan driva sitt företag vidare. Därför är ett sådant här event jätteviktigt, säger Heimdahl som inledde dagen med att hälsa alla välkomna.
Förra året fanns det cirka 350 UF-företag i Norrbotten – en siffra som är ungefär densamma i år. Omkring 100 elever från Luleå gymnasieskola och NTI-gymnasium i Luleå var på plats under torsdagen.
Två av dem var Jamilia Backteman, 17 år, och Maja Erlandsson, 18 år, från Luleå gymnasieskola med deras företag Tänd ett ljus-UF. De tillverkar designljus av 100 procent återvunnet stearin som de fått från familj, vänner och de lokala kyrkorna i Luleå.
– Vi smälter ner stearinet vi får in och tillverkar nya ljus, säger Backteman.
– Vi håller på att producera, vi har inte börjat sälja än. Men det kommer inom några dagar, säger Erlandsson.
Vad tycker ni om eventet?
– Det är skitkul, man får jättemycket inspiration och får prata med folk som drivit UF-företag tidigare, säger Backteman.
– Det är en jättebra idé att få synas också och få tips av andra, säger Erlandsson.
Hållbarhet är någonting Ung företagsamhet jobbat mycket med i flera år. Nytt för i år är att eleverna kan vara med och tävla om Hållbarhetspriset i Norrbotten 2022.
William Persson, 18, Aron Rosenlund, 18, och Maximilian Planstedt Kemi, 17, från Luleå gymnasieskola planerar inte att vara med i tävlingen men har däremot tänkt till lite kring hållbarhet i sin företagsidé Sigma clothing-UF – ett klädföretag som fokuserar på gymkläder.
– Vi har själva valt gymkläder som vi känner är sköna att använda på gymmet och vi har också försökt göra dem så stilrena som möjligt, säger Planstedt Kemi.
Det pratas mycket om hållbarhet, är det något ni tänkt på?
– Ja lite, vi valde att ta kontakt med leverantörer just i Luleå för att få närproducerat, säger Persson.
Vid eventet närvarade även KPMG Luleå, Go business, Luleå business region och LF Norrbotten, samt en panel där eleverna fick pitcha sin idé och få feedback.
Den bestod av Reidun Holstad Johansson från Luleå Basket, Emmy Mörk Lundberg från Luleå näringsliv, Annika Sandberg från Sparbanken Nord och Ebba Reinholdt som är student på LTU och sitter i styrelsen på Ung företagsamhet som alumn.
20-åriga Ebba Reinholt har själv haft UF-företaget Distract-UF för tre år sedan – något hon driver vidare i dag under företagsnamnet D-stract.
– Det var tack vare Ung företagsamhet som jag fick självförtroende att vilja driva det vidare och testa. Jag älskar att engagera mig i sådana här evenemang för dela med mig av mina tips och vad jag har lärt mig från min egen resa, säger hon.